Plněné bramborové krokety se sýrem a uzeninou

25.9.2025 / Václav Macák

Krokety patří mezi oblíbené bramborové pochoutky, které známe především jako přílohu k masu. Na talíři ale dokážou sehrát i hlavní roli, když je obohatíme o lákavou náplň. Plněné krokety se sýrem a uzeninou jsou příkladem toho, jak z jednoduchých ingrediencí vykouzlit efektní a chutný pokrm.

Kombinace jemného bramborového těsta a křupavé strouhankové krusty je sama o sobě neodolatelná. Když ale do středu vložíme kousek rozteklého sýra a k tomu slaný akcent uzeniny, vznikne jídlo, které potěší děti i dospělé. Výhodou je i univerzálnost – krokety skvěle chutnají teplé, kdy je sýr uvnitř lahodně tekutý, ale díky pevné struktuře se hodí i studené, třeba jako originální svačina na cesty nebo součást pohoštění.

Plněné bramborové krokety se sýrem a uzeninou
Plněné krokety lze podávat samotné nebo jako přílohu.

Plněné krokety jsou také ideálním receptem na experimenty. Náplň můžeme snadno obměňovat – kromě klasické kombinace sýra a uzeniny se nabízí také bylinky, zelenina, houby nebo pikantní klobása. Díky tomu se tento recept nikdy neomrzí a pokaždé dostane novou podobu.

Suroviny

Na těsto:

  • 500 g brambor (nejlépe varný typ C – moučné)
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl podle chuti

Na náplň:

  • cca 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, čedar)
  • cca 100 g uzeniny (šunka, klobása, anglická slanina)

Na obalení a smažení:

  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup

Brambory: Uvaříme je ve slupce, oloupeme a ještě teplé prolisujeme nebo nastrouháme najemno.

Těsto: Do brambor přidáme mouku, vejce a špetku soli. Vše důkladně promícháme, aby vzniklo kompaktní těsto.

Tvarování: Z těsta odebíráme menší porce a vytvarujeme oválky. Doprostřed vložíme kousek sýra a uzeniny, poté těsto pevně uzavřeme, aby náplň nevytekla.

Obalování: Každý oválek nejprve obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.

Smažení: V hlubší pánvi rozehřejeme olej a krokety smažíme dozlatova. Po dosmažení je necháme okapat na papírové utěrce.

Podávání

Plněné krokety chutnají nejlépe hned po usmažení, kdy je sýr uvnitř krásně rozteklý. Díky pevné struktuře si je ale můžeme vychutnat i za studena – jako svačinu na cesty nebo součást pohoštění.

Tento recept patří mezi univerzální varianty kroket – můžeme si ho snadno přizpůsobit podle chuti a vyzkoušet různé náplně.

Předkrmy a chuťovky - další recepty