Plněný salát s lučinou, šunkou a nivou
Studené pokrmy mají své čestné místo v české kuchyni – od pomazánek až po aspiky. Mezi nimi ale občas zazáří i něco méně tradičního, co vypadá slavnostně, a přitom se připravuje překvapivě jednoduše. Právě takový je tento plněný salát – efektní, chutný a ideální na letní stůl.
Základem je pevná hlávka salátu, do které naplníme směs z lučiny, nivy, šunky a čerstvé zeleniny. Výsledkem je něco mezi sýrovou pomazánkou a zeleninovým salátem – lehké, svěží a přitom plné chuti. Když salát necháme dobře ztuhnout a poté nakrájíme na klínky, získáme originální studený předkrm, který zaujme nejen chuťově, ale i vizuálně.
Plněný salát se hodí jako lehká letní večeře, pohoštění pro návštěvu i netradiční pojetí obědového salátu do práce. A co je nejlepší – můžeme si ho snadno upravit podle vlastní chuti. Nivu nahradit jiným sýrem, přidat třeba vařené vejce, kukuřici nebo bylinkový tvaroh. Fantazii se meze nekladou.
Suroviny
- 1 větší hlávka tvrdého hlávkového salátu
- 1–3 mrkve (dle velikosti)
- 2 lžíce sterilovaného hrášku
- 1 menší cibule
- 2 balení lučiny (cca 2 × 100 g)
- 50 g změklého másla
- 50 g nivy
- 100 g šunky
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
V míse si nejprve připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s lučinou do hladké pomazánky. Přidáme jemně nastrouhanou nivu, nadrobno nakrájenou šunku, nastrouhanou mrkev, sterilovaný hrášek a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše důkladně promícháme.
Z hlávky salátu opatrně odstraníme vnitřní srdíčko (několik nejmenších lístků) tak, abychom vytvořili dutinu. Vyjmuté listy nasekáme nadrobno a přidáme je do sýrové směsi. Osolíme, opepříme a znovu promícháme.
Směsí naplníme dutinu uvnitř hlávky a dobře upěchujeme. Hlávku zabalíme pevně do potravinové fólie nebo alobalu a necháme minimálně 2–3 hodiny vychladit, ideálně přes noc.
Před podáváním nakrájíme hlávku na čtvrtiny nebo silnější klínky, servírujeme s čerstvým tmavým pečivem. Můžeme dozdobit bylinkami nebo zakápnout bylinkovým dresinkem.
Do náplně lze přidat i trochu vařeného vajíčka nebo kukuřici. Pokud máme rádi pikantnější chuť, můžeme přidat dijonskou hořčici nebo špetku chilli.