Pikantní utopenci ze staročeské krčmy

25.9.2025 / Václav Macák

Utopenci patří mezi nejoblíbenější hospodské speciality, které si našly cestu i do domácích kuchyní. Stačí špekáčky, cibule a poctivý nálev, který se postará o jejich charakteristickou chuť. Každý recept je trochu jiný – někdo přidává česnek, jiný feferonky, ale základ zůstává stejný: sladkokyselá chuť s pikantním nádechem, která se dokonale hodí k pivu i jako studená dobrota pro návštěvy.

Tento recept má pro mě nostalgický nádech. Právě takto připravovali utopence ve staročeské krčmě v Písku, kam jsme na ně chodívali v devadesátých letech. A tento recept používám dodnes.

Pikantní utopenci ze staročeské krčmy
Pikantní utopence můžeme připravovat i z celých (podélně rozříznutých buřtů). Nakrájením na kolečka ale docílíme rychlejšího uležení.

Kombinace octa, worcesteru, kečupu a hořčice vytváří výrazný základ, který doplňuje chilli podle chuti. Výsledkem jsou utopenci, kteří už druhý den skvěle chutnají, ale po pěti až šesti dnech se jejich chuť rozvine naplno a jen těžko jim odoláte. A nejlepší jsou, když je podáváme s čerstvým křupavým chlebem, který do sebe nasaje pikantní nálev.

Suroviny

  • 1 kg špekáčků nebo kvalitního točeného salámu
  • 3–4 cibule nakrájené na kolečka
  • 100 ml octa
  • 100 ml oleje
  • 100 ml worcesterové omáčky
  • 100 ml vody
  • 8 lžic kečupu
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 6 lžic plnotučné hořčice
  • 3 lžíce cukru
  • chilli paprička nebo vločky podle chuti

Postup

Nálev
Do hrnce nalijeme ocet, olej, worcester, kečup, hořčici, vodu a přidáme chilli podle chuti. Směs dobře promícháme, přivedeme k varu a pár minut povaříme, aby se všechny chutě propojily.

Uzenina a cibule
Špekáčky nebo točený salám zbavíme případného střívka a nakrájíme na kolečka či silnější plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.

Spojení uzeniny s nálevem
Do ještě horkého nálevu přidáme nakrájenou uzeninu i cibuli. Vše necháme v hrnci vychladnout, aby se suroviny nasákly první chutí.

Pikantní utopenci ze staročeské krčmy
Buřty a cibuli smícháme s horkých nálevem.

Zrání ve sklenicích
Studenou směs přendáme do čistých sklenic, pevně uzavřeme a uložíme do chladu. Utopence lze ochutnávat už druhý den, ale nejlepší jsou po 5–6 dnech, kdy jsou dokonale rozleželí.

Předkrmy a chuťovky - další recepty