Smažená zelená rajčata: americká klasika, která zachrání úrodu

15.9.2025 / redakce

Možná je znáte z filmu Smažená zelená rajčata, možná jste o nich jen slyšeli jako o typické specialitě amerického jihu. Pravdou je, že tahle jednoduchá pochoutka má co nabídnout i u nás. Zelená rajčata, která na podzim nestihla dozrát, se totiž dají proměnit v křupavý předkrm nebo netradiční přílohu.

Chuť smažených rajčat je překvapivá – zůstávají lehce nakyslá, ale díky obalu z mouky, vajec a strouhanky získají krásně křupavou kůrku. Výsledkem je kombinace, která funguje jak k masu, tak i jen tak samotná s dipem nebo jako originální svačina. Navíc jde o skvělý způsob, jak využít plody, které by jinak skončily v kompostu.

Smažená zelená rajčata
Smažená zelená rajčata podáváme s dipem dle chuti,

Připravit je zvládne opravdu každý, stačí dodržet pár triků: krájet je na rovnoměrné plátky, smažit po menších dávkách a nechat okapat přebytečný tuk. A když je podáte hned po dosmažení, na stole nezůstanou ani drobky.

Suroviny

Na 4 porce: 

  • 4 větší zelená rajčata
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 130 g hladké mouky
  • 60 g kukuřičné mouky nebo polenty
  • 60 g strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • asi 1 litr rostlinného oleje na smažení
Smažená zelená rajčata
Základní surovinou jsou zelená rajčata

 

Postup

Rajčata nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Konce, které bývají tvrdší, odstraňte. Pokud se bojíte kyselosti, můžete plátky lehce posypat špetkou cukru.

Připravte si trojobal. Na jeden talíř dejte mouku, na druhý smíchejte kukuřičnou mouku se strouhankou, solí a pepřem. V misce rozšlehejte vejce s mlékem.

Obalte rajčata. Každý plátek nejprve obalte v mouce, pak ho namočte do vajíčka s mlékem a nakonec důkladně obalte ve strouhankové směsi. Obal by měl být spíš tenký – rajče tak zůstane šťavnaté a křehké.

Smažte dozlatova. Ve vyšší pánvi rozehřejte olej na cca 190 °C. Rajčata smažte po menších dávkách – 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nejsou křupavá a zlatavá. Nesmažte je všechny najednou, olej by se ochladil a obal by se nasákl tukem.

Nechte okapat. Usmažené plátky dejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte ještě horké.

Smažená rajčata výborně chutnají s česnekovým dipem, jogurtovou omáčkou nebo remuládou. Pokud chcete experimentovat, zkuste je vložit i do sendviče místo klasického rajčete.

Tip: Zkuste ke smaženým rajčatům některý z těchto dipů

Předkrmy a chuťovky - další recepty