Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Elegantní, jemné a přitom dokonale syté – takové jsou Vejce Benedikt, snídaňová klasika, která se z luxusních hotelů a kaváren dostala i do našich domácích kuchyní. Kombinace křupavé žemle, pošírovaného (ztraceného) vejce, hedvábně hladké holandské omáčky a jemné šunky je důkazem, že i jednoduché suroviny mohou vytvořit gurmánský zážitek.
Původ tohoto ikonického pokrmu se připisuje 19. století a New Yorku, kdy měl jistý host požádat o neobvyklou snídani – toust s máslem, vejce, slaninu a omáčku. Postupem času se recept ustálil do dnešní podoby a stal se symbolem víkendového brunche.
Příprava Vejce Benedikt může na první pohled působit složitě, ale s trochou trpělivosti ji zvládneme i doma. Klíčem k úspěchu je správně pošírovat vejce, připravit nadýchanou holandskou omáčku bez sražení a vše servírovat ještě teplé. Ať už si tento recept dopřejeme k pohodové nedělní snídani nebo jako luxusní brunch pro hosty, úspěch je zaručen.
Suroviny
Na 2 porce:
- 2 čerstvá vejce (na ztracená vejce)
- 2 žemle
- 2 plátky kvalitní šunky
- 2 vaječné žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy + trochu navíc na dochucení
- 80 g másla
- několik lístků čerstvého estragonu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Holandská omáčka
Ve vodní lázni vyšleháme vaječné žloutky s citronovou šťávou do zhoustnutí. Za stálého šlehání pomalu přiléváme rozpuštěné máslo. Dochutíme solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou vody a citronové šťávy. Nakonec vmícháme jemně nasekaný estragon.
Žemle a šunka
Žemle podélně rozkrojíme, potřeme máslem a krátce zapečeme v troubě dozlatova. Plátky šunky prohřejeme – ideálně v misce s trochou vody, zakryté potravinářskou fólií, v mikrovlnné troubě po dobu 1–2 minut.
Ztracená vejce
Do hrnce s mírně vroucí vodou přidáme lžíci octa, vytvoříme vír a vložíme vejce rozklepnuté do misky. Vaříme 2–3 minuty, dokud není bílek pevný a žloutek uvnitř tekutý.
Servírování
Na opečenou polovinu žemle položíme plátek prohřáté šunky, na něj teplé ztracené vejce, přelijeme holandskou omáčkou a zakápneme olivovým olejem. Podáváme ihned.
Vejce Benedikt chutná skvěle i s listovým špenátem místo šunky (varianta Eggs Florentine).