Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

9.8.2025 / redakce

Elegantní, jemné a přitom dokonale syté – takové jsou Vejce Benedikt, snídaňová klasika, která se z luxusních hotelů a kaváren dostala i do našich domácích kuchyní. Kombinace křupavé žemle, pošírovaného (ztraceného) vejce, hedvábně hladké holandské omáčky a jemné šunky je důkazem, že i jednoduché suroviny mohou vytvořit gurmánský zážitek.

Původ tohoto ikonického pokrmu se připisuje 19. století a New Yorku, kdy měl jistý host požádat o neobvyklou snídani – toust s máslem, vejce, slaninu a omáčku. Postupem času se recept ustálil do dnešní podoby a stal se symbolem víkendového brunche.

Příprava Vejce Benedikt může na první pohled působit složitě, ale s trochou trpělivosti ji zvládneme i doma. Klíčem k úspěchu je správně pošírovat vejce, připravit nadýchanou holandskou omáčku bez sražení a vše servírovat ještě teplé. Ať už si tento recept dopřejeme k pohodové nedělní snídani nebo jako luxusní brunch pro hosty, úspěch je zaručen.

 

Suroviny

Na 2 porce: 

  • 2 čerstvá vejce (na ztracená vejce)
  • 2 žemle
  • 2 plátky kvalitní šunky
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy + trochu navíc na dochucení
  • 80 g másla
  • několik lístků čerstvého estragonu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Holandská omáčka
Ve vodní lázni vyšleháme vaječné žloutky s citronovou šťávou do zhoustnutí. Za stálého šlehání pomalu přiléváme rozpuštěné máslo. Dochutíme solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou vody a citronové šťávy. Nakonec vmícháme jemně nasekaný estragon.

Žemle a šunka
Žemle podélně rozkrojíme, potřeme máslem a krátce zapečeme v troubě dozlatova. Plátky šunky prohřejeme – ideálně v misce s trochou vody, zakryté potravinářskou fólií, v mikrovlnné troubě po dobu 1–2 minut.

Ztracená vejce
Do hrnce s mírně vroucí vodou přidáme lžíci octa, vytvoříme vír a vložíme vejce rozklepnuté do misky. Vaříme 2–3 minuty, dokud není bílek pevný a žloutek uvnitř tekutý.

Servírování
Na opečenou polovinu žemle položíme plátek prohřáté šunky, na něj teplé ztracené vejce, přelijeme holandskou omáčkou a zakápneme olivovým olejem. Podáváme ihned.

Vejce Benedikt chutná skvěle i s listovým špenátem místo šunky (varianta Eggs Florentine).

Předkrmy a chuťovky - další recepty