Nakládaná zelená rajčata: pikantní pochoutka do spíže

15.9.2025 / redakce

Nakládání patří k nejstarším způsobům, jak si lidé uchovávali úrodu na zimu. A zatímco u nás je klasikou nakládaná okurka, na venkově se dříve často zpracovávala i zelená rajčata, která nestihla na záhonech dozrát. Dnes se k nim vracíme nejen z důvodu šetrného využití úrody, ale také kvůli jejich netradiční chuti.

Nakládaná zelená rajčata
Nakládaná zelená rajčata jsou delikátní pochoutkou.

Zelená rajčata mají pevnější dužinu a lehce nakyslou chuť, takže se po naložení krásně propojí s kořením a octovým nálevem. Výsledkem je pikantní pochoutka, která se hodí k masu, uzeninám, na chlebíčky nebo prostě jen tak k chlebu s máslem či sádlem. Navíc jde o skvělý tip, jak si připravit originální zásoby na zimu – naložená rajčata vydrží ve spíži i několik měsíců.

Suroviny

  • 1 kg zelených rajčat
  • 500 ml vody
  • 250 ml octa (ideálně kvasného)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • několik kuliček pepře a nového koření
  • 2 bobkové listy
  • kopr nebo kousek křenu podle chuti
Nakládaná zelená rajčata
Pro pikantnější chuť přidáme k rajčatům feferonku.

 

Postup

1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Pokud máme menší plody, můžeme je ponechat vcelku.

2. Do čistých sklenic vložíme česnek, koření a připravená rajčata.

3. V hrnci svaříme vodu s octem, solí a cukrem, dokud se vše nerozpustí. Horkým nálevem zalijeme rajčata ve sklenicích až po okraj.

4. Sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

5. Necháme minimálně 2 týdny uležet, aby se chutě propojily.

Nakládaná rajčata vydrží i několik měsíců a jsou skvělou zásobou na zimu.

Tipy na obměnu receptu:

  • Pokud chceme pikantnější verzi, přidáme do sklenice feferonku.
  • Pro jemnější chuť můžeme část octa nahradit bílým vínem.

Předkrmy a chuťovky - další recepty