Nakládaná zelená rajčata: pikantní pochoutka do spíže
Nakládání patří k nejstarším způsobům, jak si lidé uchovávali úrodu na zimu. A zatímco u nás je klasikou nakládaná okurka, na venkově se dříve často zpracovávala i zelená rajčata, která nestihla na záhonech dozrát. Dnes se k nim vracíme nejen z důvodu šetrného využití úrody, ale také kvůli jejich netradiční chuti.

Zelená rajčata mají pevnější dužinu a lehce nakyslou chuť, takže se po naložení krásně propojí s kořením a octovým nálevem. Výsledkem je pikantní pochoutka, která se hodí k masu, uzeninám, na chlebíčky nebo prostě jen tak k chlebu s máslem či sádlem. Navíc jde o skvělý tip, jak si připravit originální zásoby na zimu – naložená rajčata vydrží ve spíži i několik měsíců.
Suroviny
- 1 kg zelených rajčat
- 500 ml vody
- 250 ml octa (ideálně kvasného)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička hořčičných semínek
- několik kuliček pepře a nového koření
- 2 bobkové listy
- kopr nebo kousek křenu podle chuti

Postup
1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Pokud máme menší plody, můžeme je ponechat vcelku.
2. Do čistých sklenic vložíme česnek, koření a připravená rajčata.
3. V hrnci svaříme vodu s octem, solí a cukrem, dokud se vše nerozpustí. Horkým nálevem zalijeme rajčata ve sklenicích až po okraj.
4. Sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C.
5. Necháme minimálně 2 týdny uležet, aby se chutě propojily.
Nakládaná rajčata vydrží i několik měsíců a jsou skvělou zásobou na zimu.
Tipy na obměnu receptu:
- Pokud chceme pikantnější verzi, přidáme do sklenice feferonku.
- Pro jemnější chuť můžeme část octa nahradit bílým vínem.