Škvarková pomazánka s houbami

16.6.2025 / redakce

Škvarky a houby – dvě suroviny, které se na první pohled mohou zdát jako nezvyklá kombinace, ale ve skutečnosti spolu výborně ladí. Houby pomazánku zjemní, dodají jí zajímavou texturu i hlubší chuť. Výsledkem je poctivá, voňavá a lehce rustikální pomazánka, která se výborně hodí nejen na podzim, kdy je dostatek čerstvých hub, ale i kdykoliv během roku – stačí sáhnout po houbách sušených nebo sterilovaných.

Nejlépe fungují lesní houby, například hříbky, lišky nebo směs hub. Pokud ale nemáte vlastní úlovky, lze použít i žampiony – pomazánka s nimi bude jemnější, ale stále chutná.

Suroviny

  • 200 g škvarků
  • 100 g hub (čerstvých nebo předem namočených sušených)
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička hořčice
  • 1–2 lžičky sádla (dle potřeby)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • volitelně: lžička nasekané petrželky nebo tymiánu

Postup

Připravíme houby – pokud používáme sušené, nejprve je namočíme do horké vody a necháme asi 20 minut změknout. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme na troše sádla, dokud nepustí vodu a ta se neodpaří.

Zpracujeme škvarky – nameleme je nebo rozmixujeme najemno. Podle potřeby přidáme trochu sádla, aby se směs dobře spojovala.

Spojíme suroviny – ke škvarkům přidáme vychladlé houby, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, hořčici, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme.

Doladíme chuť – pokud máme po ruce čerstvé bylinky, jako je tymián nebo hladkolistá petržel, přidáme je pro svěží tón.

Necháme uležet – pomazánku uložíme do lednice alespoň na hodinu, aby se chutě dobře prolnuly.

Chcete-li pomazánku ještě o kousek vylepšit, zkuste přidat pár kapek houbového vývaru nebo pár kapek citronové šťávy – pomohou prohloubit chuť a zvýrazní houby.

Pomazánky - další recepty