Škvarková pomazánka s vejcem, okurkou a majonézou
Škvarková pomazánka má mnoho podob – od čistě tradičních receptů po modernější, jemnější variace. Pokud hledáte chuťově vyváženou, krémovou pomazánku, která není příliš těžká, ale přitom si zachovává šmrnc domácí kuchyně, právě jste ji našli. Tato verze s vařeným vejcem, nakládanou okurkou a lžící majonézy je ideální volbou, když chcete připravit něco jednoduchého, ale přitom chutného a sytého.
Vejce pomazánku krásně zjemní, okurka jí dodá příjemnou kyselost a majonéza se postará o hladkou a dobře roztíratelnou konzistenci. Pokud do směsi navíc přidáme trochu jarní cibulky, získáme svěží tón, který celé pomazánce dodá nový rozměr. Hodí se jak na běžné mazání k snídani nebo večeři, tak jako pohoštění na oslavy, kdy chceme hostům nabídnout něco známého, ale v lehce modernější podobě.
Ať už si ji natřete na krajíc čerstvého kváskového chleba, nebo ji podáte jako malý předkrm v misce s opečenými tousty, úspěch je zaručen.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 1 vejce (uvařené natvrdo)
- 1 menší kyselá okurka
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 jarní cibulka (lahůdková)
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
Škvarky rozmělníme – škvarky nasekáme nadrobno, rozmixujeme nebo rozemeleme v mlýnku. Pokud jsou tužší, přidáme trochu majonézy nebo hořčice už v tomto kroku, aby se směs lépe spojila.
Připravíme zeleninu a vejce – vajce uvaříme a studené nakrájíme na drobné kostičky. Okurku a jarní cibulku nasekáme najemno.
Spojíme suroviny – rozmělněné škvarky, vejce, okurku a cibulku. Přidáme majonézu, hořčici, dochutíme solí a pepřem.
Necháme vychladit – pomazánku uložíme alespoň na hodinu do lednice, aby se chutě propojily a konzistence byla ideální pro mazání.