Staročeská škvarková pomazánka
Škvarková pomazánka v tradiční staročeské úpravě se obejde bez moderních příkras – žádná vejce, žádná majonéza. Jen sádlo, cibule, česnek, nakládaná okurka a trocha hořčice. Výsledkem je výrazná, hutná a poctivá chuť, kterou ocení především milovníci klasické české kuchyně. Skvěle se hodí na krajíc čerstvého chleba, ke sklence piva nebo jako součást zabijačkového pohoštění.
Základem je důkladné pomletí surovin, které pomazánce dodá jemnou strukturu. Pokud však chceme, aby každé sousto mělo něco navíc, část škvarků si můžeme ponechat stranou, nahrubo je rozmačkat a přidat až na závěr. Výsledkem bude zajímavější textura a o něco výraznější chuť.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 1 větší cibule
- 2 menší kyselé okurky
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
Připravíme suroviny – cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky, česnek očistíme, okurky slijeme a osušíme. Všechny suroviny (včetně škvarků) umeleme najemno v mlýnku na maso. Pokud nemáme mlýnek, lze použít i výkonný mixér.
Zachováme texturu (volitelně) – část škvarků můžeme ponechat stranou, rozmačkat je vidličkou a vmíchat až po spojení ostatních surovin. Pomazánka tak bude zajímavější na skus.
Dochutíme – ke směsi přidáme plnotučnou hořčici, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. V případě potřeby můžeme přidat i pár kapek láku z okurek pro zvýraznění chuti.
Necháme vychladit – pomazánku uložíme alespoň na 30 minut do lednice, aby se chutě propojily.
Podáváme – tradičně se servíruje s čerstvým chlebem, ozdobená plátky cibule, kolečky okurky nebo jemně nasekanou pažitkou.
Do staročeské verze nepatří vejce – recept se tak drží své původní jednoduchosti a čisté, syté chuti škvarků, česneku a cibule. Pokud však chcete recept upravit po svém, dobře funguje i s kapkou dijonské hořčice nebo jemně pikantní verze s křenem.