Tradiční škvarková pomazánka

16.6.2025 / redakce

Škvarková pomazánka patří k receptům, které mnozí z nás znají odmalička. Na venkově bývala běžnou součástí každodenního jídelníčku – rychlá, sytá a chutná. Dříve sloužila jako způsob, jak zužitkovat zbytky z domácí zabijačky, dnes si ji připravujeme pro radost. Tato tradiční verze s cibulkou a hořčicí sice nepatří mezi nejdietnější, ale její chuť si nás snadno získá. Je ideální k čerstvému chlebu, na topinky nebo jako součást poctivé studené mísy.

Základ tvoří rozmělněné škvarky, do kterých se přidává jemně nasekaná cibule, trocha hořčice a kvalitní sádlo pro lepší roztíratelnost. Klíčem k úspěchu je vyvážené dochucení – pomazánka nesmí být přesolená ani příliš mastná. Tato klasická verze navíc tvoří výchozí bod pro různé obměny – můžeme do ní přidat vejce, česnek, bylinky, nakládanou zeleninu nebo třeba špetku chilli.

Pokud máte po ruce domácí škvarky, tím lépe – ale pomazánka se povede i s kvalitními kupovanými. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a vraťte se k chutím, které mají u nás dlouhou tradici.

Suroviny

  • 200 g škvarků
  • 1 menší cibule (žlutá nebo červená)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1–2 lžičky sádla (dle potřeby na zjemnění)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

Škvarky nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme do požadované konzistence. Můžeme je také dvakrát protočit mlýnkem na maso.

Oloupanou cibuli nasekáme co nejjemněji.

Ke škvarkům přidáme cibuli, hořčici, případně lžičku sádla pro lepší roztíratelnost. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Ochutnáme a doladíme – necháme chvíli odležet a případně dochutíme solí a pepřem. Pomazánka by měla být vyvážená, ne příliš slaná ani příliš mastná.

Podáváme – nejlépe chutná po několika hodinách v lednici, kdy se chutě spojí. Podáváme s kváskovým chlebem nebo jiným pečivem dle chuti.

Pomazánky - další recepty