Boršč ze dvou druhů masa
      1.1.2024
      / Jindřiška    
    
  Boršč patří mezi nejslavnější polévky východoevropské kuchyně. Jeho výrazná chuť a sytost z něj dělají ideální pokrm pro chladnější dny. Tento recept spojuje hovězí i vepřové maso, kysané zelí, červenou řepu a aromatické koření do dokonale vyvážené kombinace. Tajemství boršče spočívá v pomalém vaření, které umožní chutím se dokonale propojit. Nejlépe chutná druhý den, kdy se ještě více rozleží. Připravte si tuto tradiční polévku a dopřejte si pravou chuť východoevropské gastronomie.
Suroviny
- 300 g hovězího masa (ideálně hrudí nebo přední)
 - 300 g vepřového masa (plec nebo krkovice)
 - 2 l vody
 - 2 větší červené řepy
 - 2 mrkve
 - 1 petržel
 - 1/4 menšího celeru
 - 2 střední brambory
 - 200 g kysaného zelí
 - 1 cibule
 - 3 stroužky česneku
 - 2 lžíce rajčatového protlaku
 - 1 lžíce octa
 - 2 bobkové listy
 - 5 kuliček nového koření
 - 1 lžička cukru
 - sůl a pepř podle chuti
 - 1 lžička mleté papriky
 - 1 lžička sušeného kopru (nebo čerstvý)
 - 2 lžíce oleje nebo másla
 - 100 g uzené slaniny (volitelné)
 - zakysaná smetana na podávání
 
Postup
Vaření masa:
- Hovězí i vepřové maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
 - Přidáme bobkový list, nové koření a špetku soli.
 - Vaříme na mírném ohni asi 90 minut, dokud není maso měkké.
 - Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kousky.
 
Příprava zeleniny:
- Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
 - Mrkev, petržel a celer také nastrouháme, brambory nakrájíme na menší kousky.
 - Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
 
Restování zeleniny:
- V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme cibuli a orestujeme dozlatova.
 - Přidáme nastrouhanou červenou řepu, cukr, ocet a rajčatový protlak. Restujeme asi 5 minut, aby se chutě propojily.
 
Vaření polévky:
- Do vývaru přidáme nakrájené maso, nastrouhanou kořenovou zeleninu, brambory a kysané zelí.
 - Přidáme restovanou řepu s protlakem a zamícháme.
 - Dochutíme solí, pepřem, paprikou a sušeným koprem. Vaříme dalších 30 minut.
 
Dokončení:
- Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek a případně dochutíme podle potřeby.
 - Pokud chceme obohatit chuť, můžeme přidat opečenou slaninu.
 
Podávání:
- Boršč podáváme horký s kopečkem zakysané smetany a posypaný čerstvým koprem.
 - Výborně se k němu hodí krajíc čerstvého chleba nebo pirohy.
 
Tipy:
- Boršč chutná nejlépe druhý den, když se chutě rozleží.
 - Místo octa lze použít šťávu z kysaného zelí pro ještě autentičtější chuť.
 - Pokud chcete polévku více zahuštěnou, lze přidat více brambor nebo trochu strouhaného chleba.
 
        



























