Krémová salátová polévka s brokolicí a sýrem

23.6.2025 / Jindřiška

Hlávkový salát si většina z nás spojuje spíš se studenými pokrmy – s jarním obědem, lehkou přílohou nebo míchaným salátem k masu. Jenže tato běžně dostupná a nenáročná listová zelenina nabízí mnohem víc. Stačí se na ni podívat trochu jinak. V tomto receptu si z ní připravíme jemnou, krémovou polévku, která překvapí svou chutí i jednoduchostí. A co víc – je lehká, zdravá a přitom výborně zasytí.

Základem je blanšírovaný hlávkový salát, který doplníme o pár růžiček brokolice a základ z mléčné jíšky. Výsledná textura je jemná a hebká, chuť lahodně zeleninová a mírně nasládlá. Polévku rozmixujeme dohladka a na závěr ozdobíme trochou nízkotučného sýra, který se v horké polévce lehce rozpustí a dodá jí další vrstvu chuti.

Salátová polévka je ideální jako první chod lehkého oběda nebo jako večeře pro teplé dny, kdy nemáme chuť na těžká jídla. Je také skvělým způsobem, jak zužitkovat větší množství salátu ze zahrady nebo tržnice – a nabídnout sobě i rodině něco neotřelého.

Suroviny

  • 2 středně velké hlávky hlávkového salátu
  • 30 g rostlinného tuku nebo másla
  • 30 g hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • 1 l vývaru
  • 4–6 malých růžiček brokolice
  • 30 g nízkotučného strouhaného sýra (např. eidam 30 %)
  • sůl podle chuti

Postup

Listy salátu důkladně omyjeme, zbavíme tuhých částí a vložíme je na minutu do vroucího vývaru. Poté je vyjmeme a necháme okapat na cedníku.

V hrnci rozpustíme rostlinný tuk, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studeným mlékem a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Vaříme asi 5 minut, dokud směs nezačne houstnout.

Do vzniklého základu přidáme nakrájený spařený salát, růžičky brokolice a asi 500 ml vývaru. Osolíme a společně povaříme, dokud zelenina nezměkne (cca 10 minut).

Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, případně propasírujeme přes jemné síto. Konzistenci můžeme upravit přidáním vývaru či mléka podle chuti.

Polévku podáváme horkou, posypanou strouhaným sýrem a případně i čerstvými bylinkami.

Polévky - další recepty