Polévka z červené řepy a rajčat

28.9.2025 / redakce

Červená řepa patří mezi naši nejzdravější kořenovou zeleninu. Je plná vitamínů, minerálů a přírodních barviv, která působí jako silné antioxidanty. V kombinaci s rajčaty vytváří nejen nádhernou sytě červenou polévku, která spojuje chuť řepy a rajčat. Tato polévka je rychlá, jednoduchá a přitom dostatečně slavnostní, aby obstála i jako předkrm k rodinnému obědu nebo lehká večeře během týdne.

Řepa je v české kuchyni tradiční surovinou, ale často ji známe jen v podobě sterilované přílohy k řízku nebo jako součást salátů. Přitom je skvělá i do polévek. Její zemitá chuť se krásně propojí s rajčaty, bylinkami a jemnou smetanou nebo jogurtem. Výsledkem je polévka, která zahřeje a zasytí, ale přitom není těžká.

Suroviny

  • 6 menších červených řep
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g krájených rajčat (z konzervy nebo čerstvých)
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička balzamikového octa
  • sůl, pepř, tymián
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana na zjemnění
  • balkánský sýr nebo feta na posypání
  • pažitka nebo petrželka na ozdobu
Polévka z červené řepy a rajčat.
Polévka z červené řepy a rajčat.

 

Postup

Příprava řepy
Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kostky nebo nastrouháme nahrubo.

Restování základních surovin
Na olivovém oleji osmahneme cibuli, přidáme česnek, krátce orestujeme a vložíme řepu. Restujeme pár minut, aby se zvýraznila chuť.

Vaření polévky
Přidáme rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut, dokud řepa nezměkne. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a balzamikovým octem.

Mixování
Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Pokud je příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.

Servírování
Do horké polévky vmícháme trochu jogurtu nebo smetany, aby byla jemnější. Podáváme posypané strouhaným balkánským sýrem a ozdobené nasekanou pažitkou či petrželkou.

Polévka z červené řepy s rajčaty - detail
Polévku podáváme s jogurtem a balkánským sýrem.

Tipy a obměny

Veganská varianta: Vynechte mléčné produkty a použijte rostlinný jogurt nebo tofu místo sýra.

Chuť navíc: Přidejte na konci trochu čerstvého zázvoru nebo špetku chilli pro pikantnější verzi.

Servírování: Podávejte s opečeným chlebem nebo krutony.

Polévky - další recepty