Dýňová polévka s citronem

26.9.2025 / redakce

Podzim a zima jsou neodmyslitelně spjaty s dýňovou polévkou – hřejivým pokrmem, který nás dokáže zahřát v sychravých dnech a zároveň zasytit. Klasické recepty většinou staví na kombinaci dýně, koření a smetany, ale tahle varianta přináší něco navíc: citronovou šťávu a jogurt, které polévce dodají lehkost, svěžest a jemně nakyslý tón. Díky tomu působí polévka nejen sytě, ale i překvapivě odlehčeně.

Hlavní roli hraje samozřejmě dýně – bohatá na vitamíny, minerály i vlákninu. V kombinaci s kurkumou, zázvorem a špetkou chilli vloček se promění v polévku, která je nejen chutná, ale i výživná a posilující. Jogurt zase zajistí sametově krémovou konzistenci bez nutnosti používat smetanu, takže polévka zůstane lehčí a stravitelnější.

Dýňová polévka s citrónem
Dýňová polévka s citronem a lžící jogurtu navíc.

Na závěr ji doplníme praženými dýňovými semínky, která polévce dodají křupavou texturu a zvýrazní její podzimní charakter. Výsledkem je jídlo, které dokonale spojuje hřejivost a svěžest – ideální nejen na večeři během chladných dnů, ale i jako lehký oběd pro celou rodinu.

Suroviny

  • 500 g dýňového pyré (recept pod výpisem surovin)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 250 g bílého jogurtu (ideálně tučnějšího)
  • šťáva z jednoho většího citronu
  • 1 ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička drcených chilli vloček
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 30 g pražených dýňových semínek

 

Postup

1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku a česnek a krátce orestujeme, aby zesklovatěly a uvolnily vůni.

2. Přidáme vývar, dýňové pyré, jogurt, citronovou šťávu, zázvor, kurkumu, chilli vločky, muškátový oříšek a koření. Promícháme a přivedeme k mírnému varu. Vaříme asi 10 minut.

3. Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem nebo ji po částech rozmixujeme ve stolním mixéru.

4. Vrátíme ji zpět do hrnce a ještě asi 10 minut povaříme na mírném plameni.

5. Mezitím na suché pánvi opražíme dýňová semínka, jen krátce, aby se nepřipálila.

6. Podáváme v miskách, posypané praženými dýňovými semínky a čerstvě mletým pepřem.

Polévky - další recepty