Dýňová polévka s citronem
Podzim a zima jsou neodmyslitelně spjaty s dýňovou polévkou – hřejivým pokrmem, který nás dokáže zahřát v sychravých dnech a zároveň zasytit. Klasické recepty většinou staví na kombinaci dýně, koření a smetany, ale tahle varianta přináší něco navíc: citronovou šťávu a jogurt, které polévce dodají lehkost, svěžest a jemně nakyslý tón. Díky tomu působí polévka nejen sytě, ale i překvapivě odlehčeně.
Hlavní roli hraje samozřejmě dýně – bohatá na vitamíny, minerály i vlákninu. V kombinaci s kurkumou, zázvorem a špetkou chilli vloček se promění v polévku, která je nejen chutná, ale i výživná a posilující. Jogurt zase zajistí sametově krémovou konzistenci bez nutnosti používat smetanu, takže polévka zůstane lehčí a stravitelnější.

Na závěr ji doplníme praženými dýňovými semínky, která polévce dodají křupavou texturu a zvýrazní její podzimní charakter. Výsledkem je jídlo, které dokonale spojuje hřejivost a svěžest – ideální nejen na večeři během chladných dnů, ale i jako lehký oběd pro celou rodinu.
Suroviny
- 500 g dýňového pyré (recept pod výpisem surovin)
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 250 g bílého jogurtu (ideálně tučnějšího)
- šťáva z jednoho většího citronu
- 1 ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička drcených chilli vloček
- 1 lžička kurkumy
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 30 g pražených dýňových semínek
Postup
1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku a česnek a krátce orestujeme, aby zesklovatěly a uvolnily vůni.
2. Přidáme vývar, dýňové pyré, jogurt, citronovou šťávu, zázvor, kurkumu, chilli vločky, muškátový oříšek a koření. Promícháme a přivedeme k mírnému varu. Vaříme asi 10 minut.
3. Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem nebo ji po částech rozmixujeme ve stolním mixéru.
4. Vrátíme ji zpět do hrnce a ještě asi 10 minut povaříme na mírném plameni.
5. Mezitím na suché pánvi opražíme dýňová semínka, jen krátce, aby se nepřipálila.
6. Podáváme v miskách, posypané praženými dýňovými semínky a čerstvě mletým pepřem.