Dýňová polévka se zázvorem

26.9.2025 / redakce

Když se dny začnou krátit a venkovní teploty klesají, v kuchyni přichází čas na teplé, syté a voňavé pokrmy. Právě podzim je období, kdy se na stole nejčastěji objevují dýně – nejen díky své výrazné chuti a krásné barvě, ale i díky tomu, že patří mezi nejzdravější suroviny sezóny. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny, a přitom mají nízký obsah kalorií. Z dýní se dají připravit koláče, pyré, přílohy i dezerty, ale jednou z nejoblíbenějších variant zůstává dýňová polévka.

Tento recept jde ještě o krok dál. Klasická dýňová polévka je sice výborná sama o sobě, ale ve spojení s čerstvým zázvorem, citronovou šťávou a voňavým kořením získává úplně nový rozměr. Zázvor dodá polévce jemnou pikantnost a zahřeje nás zevnitř, zatímco citron polévku odlehčí a vyváží přirozenou sladkost dýně. Výsledkem je krémová, hladká a chuťově vyvážená polévka, která se skvěle hodí na všední večeři i na slavnostní podzimní menu.

Dýňová polévka se zázvorem
Dýňová polévka na podzim zahřeje i zasytí.

Výhodou je, že polévku zvládneme připravit do půl hodiny a nepotřebujeme žádné složité suroviny. Stačí pár základních ingrediencí, mixér a chuť experimentovat s kořením. Polévka je bezlepková a vegetariánská, takže potěší i ty, kdo si hlídají svůj jídelníček. A pokud chceme recept posunout ještě dál, můžeme ji ozdobit parmazánem, opečenými semínky nebo doplnit kokosovým mlékem pro extra krémovou strukturu.

Pokud hledáte polévku, která vás nejen zasytí, ale i zahřeje a potěší na duši, pak je tahle dýňová polévka se zázvorem ideální volbou.

Suroviny

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 400 g dýňového pyré (recept na pyré najdete níže pod seznamem surovin)
  • 250 g máslové dýně nakrájené na kostičky 
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 šalotka, nakrájená
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky drcených chilli vloček
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 50 g nastrouhaného parmazánu + trocha navíc na posypání
  • pražená dýňová semínka na posypání (volitelné)
Dýňová polévka se zázvorem
Máslovou dýni si nakrájíme na kostičky, budeme potřebovat cca 250 gramů dýně.

 

Postup

Nejprve si na olivovém oleji necháme rozvonět nasekaný česnek spolu s jemně nakrájenou šalotkou. Jakmile začne kuchyně vonět, přilijeme zeleninový vývar a přidáme dýňové pyré i kousky máslové dýně. Směs promícháme a necháme krátce probublávat.

Do základu poté přidáme šťávu z citronu, čerstvě nastrouhaný zázvor a koření – skořici, kurkumu i špetku chilli. Osolíme, opepříme a necháme všechny chutě propojit.

Polévku následně rozmixujeme do hladkého krémového základu. Můžeme použít tyčový mixér přímo v hrnci, nebo ji po částech přelít do stolního mixéru. Pokud polévku mixujeme mimo hrnec, vrátíme ji pak zpět a ještě pár minut povaříme, aby byla krásně sametová.

Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán, který polévku nejen zjemní, ale dodá jí i plnější chuť. Při podávání můžeme přidat ještě trochu čerstvě namletého pepře, extra sýr nebo křupavá dýňová semínka.

Polévky - další recepty