Dýňová polévka se zázvorem
Když se dny začnou krátit a venkovní teploty klesají, v kuchyni přichází čas na teplé, syté a voňavé pokrmy. Právě podzim je období, kdy se na stole nejčastěji objevují dýně – nejen díky své výrazné chuti a krásné barvě, ale i díky tomu, že patří mezi nejzdravější suroviny sezóny. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny, a přitom mají nízký obsah kalorií. Z dýní se dají připravit koláče, pyré, přílohy i dezerty, ale jednou z nejoblíbenějších variant zůstává dýňová polévka.
Tento recept jde ještě o krok dál. Klasická dýňová polévka je sice výborná sama o sobě, ale ve spojení s čerstvým zázvorem, citronovou šťávou a voňavým kořením získává úplně nový rozměr. Zázvor dodá polévce jemnou pikantnost a zahřeje nás zevnitř, zatímco citron polévku odlehčí a vyváží přirozenou sladkost dýně. Výsledkem je krémová, hladká a chuťově vyvážená polévka, která se skvěle hodí na všední večeři i na slavnostní podzimní menu.

Výhodou je, že polévku zvládneme připravit do půl hodiny a nepotřebujeme žádné složité suroviny. Stačí pár základních ingrediencí, mixér a chuť experimentovat s kořením. Polévka je bezlepková a vegetariánská, takže potěší i ty, kdo si hlídají svůj jídelníček. A pokud chceme recept posunout ještě dál, můžeme ji ozdobit parmazánem, opečenými semínky nebo doplnit kokosovým mlékem pro extra krémovou strukturu.
Pokud hledáte polévku, která vás nejen zasytí, ale i zahřeje a potěší na duši, pak je tahle dýňová polévka se zázvorem ideální volbou.
Suroviny
- 750 ml zeleninového vývaru
- 400 g dýňového pyré (recept na pyré najdete níže pod seznamem surovin)
- 250 g máslové dýně nakrájené na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 šalotka, nakrájená
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky drcených chilli vloček
- ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého pepře
- 50 g nastrouhaného parmazánu + trocha navíc na posypání
- pražená dýňová semínka na posypání (volitelné)

Postup
Nejprve si na olivovém oleji necháme rozvonět nasekaný česnek spolu s jemně nakrájenou šalotkou. Jakmile začne kuchyně vonět, přilijeme zeleninový vývar a přidáme dýňové pyré i kousky máslové dýně. Směs promícháme a necháme krátce probublávat.
Do základu poté přidáme šťávu z citronu, čerstvě nastrouhaný zázvor a koření – skořici, kurkumu i špetku chilli. Osolíme, opepříme a necháme všechny chutě propojit.
Polévku následně rozmixujeme do hladkého krémového základu. Můžeme použít tyčový mixér přímo v hrnci, nebo ji po částech přelít do stolního mixéru. Pokud polévku mixujeme mimo hrnec, vrátíme ji pak zpět a ještě pár minut povaříme, aby byla krásně sametová.
Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán, který polévku nejen zjemní, ale dodá jí i plnější chuť. Při podávání můžeme přidat ještě trochu čerstvě namletého pepře, extra sýr nebo křupavá dýňová semínka.