Čínská polévka z kapra

1.8.2025 / Jindřiška

Kapr v čínském stylu? Pro českou kuchyni možná trochu netradiční, ale v Asii naprosto běžná kombinace. Tato polévka spojuje jemné rybí maso s pórkem, žampiony a bílým vínem – vzniká lehký, voňavý pokrm, který skvěle zahřeje i překvapí svou chutí. Ideální způsob, jak využít kapří maso jinak než jen na řízky.

Čínská polévka z kapra
Čínská polévka z kapra

 

Suroviny

  • 100 g vykostěného kapra
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 žampiony
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 menší pórek
  • 1 lžíce Solamylu
  • 1 lžíce vody
  • sůl
  • rybí omáčka (nebo špetka umami koření)
  • mletý pepř

Postup

1. Maso z kapra nakrájíme na tenké plátky.

2. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zalijeme ji hovězím vývarem.

3. Přidáme kapří maso a na plátky nakrájené žampiony.

4. Osolíme a vaříme na mírném ohni asi 10 minut.

5. Dochutíme rybí omáčkou a pepřem, přidáme bílé víno a na kolečka nakrájený pórek.

6. Polévku zahustíme Solamylem rozmíchaným ve vodě a krátce povaříme.

7. Podle chuti dosolíme a případně dokořeníme.

8. Podáváme horkou, ideálně s čerstvým pečivem nebo rýžovými nudlemi.

Polévky - další recepty