Čínská polévka z kapra
Kapr v čínském stylu? Pro českou kuchyni možná trochu netradiční, ale v Asii naprosto běžná kombinace. Tato polévka spojuje jemné rybí maso s pórkem, žampiony a bílým vínem – vzniká lehký, voňavý pokrm, který skvěle zahřeje i překvapí svou chutí. Ideální způsob, jak využít kapří maso jinak než jen na řízky.
Suroviny
- 100 g vykostěného kapra
- 1 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 1 l hovězího vývaru
- 2 žampiony
- 1 lžíce bílého vína
- 1 menší pórek
- 1 lžíce Solamylu
- 1 lžíce vody
- sůl
- rybí omáčka (nebo špetka umami koření)
- mletý pepř
Postup
1. Maso z kapra nakrájíme na tenké plátky.
2. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zalijeme ji hovězím vývarem.
3. Přidáme kapří maso a na plátky nakrájené žampiony.
4. Osolíme a vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
5. Dochutíme rybí omáčkou a pepřem, přidáme bílé víno a na kolečka nakrájený pórek.
6. Polévku zahustíme Solamylem rozmíchaným ve vodě a krátce povaříme.
7. Podle chuti dosolíme a případně dokořeníme.
8. Podáváme horkou, ideálně s čerstvým pečivem nebo rýžovými nudlemi.

























