Rajská polévka s bazalkou
Rajská polévka má v české kuchyni pevné místo, ale nemusí se vždy podávat jen v tradiční sladkokyselé podobě s těstovinami. Tahle svěží varianta s čerstvou bazalkou, šťávou z citronu a kousky okurky přináší úplně jiný zážitek – lehký, voňavý a přitom s příjemným řízem. Velkou výhodou je, že ji připravíme kdykoliv během roku, protože místo čerstvých rajčat stačí sáhnout po kvalitní konzervě. Rajčata si díky tepelné úpravě uchovají plnou chuť i vyšší využitelnost zdraví prospěšného lykopenu. Kombinace bylinek, worcesterové omáčky a pepře dodává polévce šmrnc a dělá z ní ideální jídlo jak na zahřátí v zimě, tak na odlehčený letní oběd či večeři.
Suroviny
- 1 konzerva loupaných rajčat (i s nálevem)
- 1 menší cibule
- 1 salátová okurka
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce másla
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička worcesterové omáčky
- sůl podle chuti
- špetka bílého mletého pepře
- hrubě mletý černý pepř na posypání
Postup
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Část okurky si odložíme stranou na závěrečné dozdobení.
2. V hrnci rozpustíme máslo a na mírném ohni necháme cibuli s okurkou zesklovatět.
3. Přidáme rajčata i s nálevem a vaříme asi 5 minut.
4. Do směsi vložíme čerstvou bazalku a polévku rozmixujeme dohladka.
5. Dochutíme solí, bílým pepřem, worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou.
6. Polévku ještě jednou prohřejeme a podáváme horkou. Každou porci posypeme hrubě mletým černým pepřem, kostičkami okurky a ozdobíme snítkou bazalky.
Pokud chcete polévku jemnější, přidejte na závěr trochu smetany. Naopak pro ostřejší chuť ji můžete dochutit kapkou chilli oleje.