Rajská polévka s bazalkou

23.8.2025 / redakce

Rajská polévka má v české kuchyni pevné místo, ale nemusí se vždy podávat jen v tradiční sladkokyselé podobě s těstovinami. Tahle svěží varianta s čerstvou bazalkou, šťávou z citronu a kousky okurky přináší úplně jiný zážitek – lehký, voňavý a přitom s příjemným řízem. Velkou výhodou je, že ji připravíme kdykoliv během roku, protože místo čerstvých rajčat stačí sáhnout po kvalitní konzervě. Rajčata si díky tepelné úpravě uchovají plnou chuť i vyšší využitelnost zdraví prospěšného lykopenu. Kombinace bylinek, worcesterové omáčky a pepře dodává polévce šmrnc a dělá z ní ideální jídlo jak na zahřátí v zimě, tak na odlehčený letní oběd či večeři.

Rajská polévka s bazalkou

Suroviny

  • 1 konzerva loupaných rajčat (i s nálevem)
  • 1 menší cibule
  • 1 salátová okurka
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce másla
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • sůl podle chuti
  • špetka bílého mletého pepře
  • hrubě mletý černý pepř na posypání

Postup

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Část okurky si odložíme stranou na závěrečné dozdobení.

2. V hrnci rozpustíme máslo a na mírném ohni necháme cibuli s okurkou zesklovatět.

3. Přidáme rajčata i s nálevem a vaříme asi 5 minut.

4. Do směsi vložíme čerstvou bazalku a polévku rozmixujeme dohladka.

5. Dochutíme solí, bílým pepřem, worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou.

6. Polévku ještě jednou prohřejeme a podáváme horkou. Každou porci posypeme hrubě mletým černým pepřem, kostičkami okurky a ozdobíme snítkou bazalky.

Pokud chcete polévku jemnější, přidejte na závěr trochu smetany. Naopak pro ostřejší chuť ji můžete dochutit kapkou chilli oleje.

Polévky - další recepty