Bramborové krokety s houbami a slaninou

25.9.2025 / Václav Macák

Bramborové krokety mají mnoho podob a jednou z nejoblíbenějších jsou ty s houbami. Jemné bramborové těsto se skvěle doplňuje se slaninou, cibulkou a podušenými houbami, což jim dodává intenzivní chuť a vůni. Tento recept je ideální volbou na podzim, kdy je dostatek čerstvých hub, ale můžeme ho připravit i z mražených nebo sušených. Krokety s houbami se hodí jako originální příloha k masu, ale snadno obstojí i samostatně – třeba s česnekovým dipem nebo zeleninovým salátem.

 

Suroviny

  • 500 g vařených brambor ve slupce
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 šálky nakrájených hub (čerstvých, mražených nebo sušených a předem namočených)
  • 2 vejce
  • sůl
  • špetka muškátového květu
  • nasekaná petrželka
  • hladká mouka (na zahuštění i na obalování)
  • 1 vejce (na obalení)
  • strouhanka
  • olej na smažení
Bramborové krokety s houbami a slaninou
Na podzim použijeme čerstvé houby. Mimo sezónu sušené nebo mražené.

Postup

Brambory: Uvaříme je ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno.

Houbová směs: Na kostičky nakrájenou slaninu opečeme, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté vsypeme houby a společně dusíme asi 10 minut, dokud houby nezměknou.

Těsto: Brambory smícháme s vejci, vmícháme houbovou směs, osolíme, ochutíme muškátovým květem a nasekanou petrželkou. Podle potřeby zahustíme trochou mouky.

Tvarování: Z těsta tvoříme menší válečky.

Obalování: Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.

Smažení: Smažíme na oleji dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce.

Bramborové krokety s houbami a slaninou mají výraznou chuť a krásně křupavou krustu. Podávat je můžeme jako přílohu k masu i jako hlavní jídlo se salátem či dipem.

Bramborové krokety s houbami a slaninou
Bramborové krokety s houbami a slaninou

Saláty a přílohy - další recepty