Bramborové krokety s houbami a slaninou
Bramborové krokety mají mnoho podob a jednou z nejoblíbenějších jsou ty s houbami. Jemné bramborové těsto se skvěle doplňuje se slaninou, cibulkou a podušenými houbami, což jim dodává intenzivní chuť a vůni. Tento recept je ideální volbou na podzim, kdy je dostatek čerstvých hub, ale můžeme ho připravit i z mražených nebo sušených. Krokety s houbami se hodí jako originální příloha k masu, ale snadno obstojí i samostatně – třeba s česnekovým dipem nebo zeleninovým salátem.
Suroviny
- 500 g vařených brambor ve slupce
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 šálky nakrájených hub (čerstvých, mražených nebo sušených a předem namočených)
- 2 vejce
- sůl
- špetka muškátového květu
- nasekaná petrželka
- hladká mouka (na zahuštění i na obalování)
- 1 vejce (na obalení)
- strouhanka
- olej na smažení

Postup
Brambory: Uvaříme je ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno.
Houbová směs: Na kostičky nakrájenou slaninu opečeme, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté vsypeme houby a společně dusíme asi 10 minut, dokud houby nezměknou.
Těsto: Brambory smícháme s vejci, vmícháme houbovou směs, osolíme, ochutíme muškátovým květem a nasekanou petrželkou. Podle potřeby zahustíme trochou mouky.
Tvarování: Z těsta tvoříme menší válečky.
Obalování: Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
Smažení: Smažíme na oleji dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce.
Bramborové krokety s houbami a slaninou mají výraznou chuť a krásně křupavou krustu. Podávat je můžeme jako přílohu k masu i jako hlavní jídlo se salátem či dipem.
