Tyrolské sýrové knedlíky: delikátní příloha z Alp

4.9.2025 / redakce

Rakouská kuchyně je pověstná svými poctivými a sytými jídly, která dokonale zahřejí v horském prostředí Alp. Jedním z typických pokrmů jsou tyrolské sýrové knedlíky (Käsknödel), které si našly cestu i mimo hranice Tyrolska a dnes patří k oblíbeným receptům celé střední Evropy. Jde o jednoduchý, ale nápaditý způsob, jak využít starší pečivo a proměnit ho v lahodný pokrm s výraznou chutí sýra.

Na rozdíl od klasických houskových knedlíků se tyrolské varianty tvarují do kulatých bochánků, které se nejčastěji opékají na másle nebo oleji. Díky tomu mají na povrchu zlatavou kůrku a uvnitř zůstávají krásně měkké. Základem je kombinace pečiva, vajec, mléka a sýra, přičemž druh sýra hraje klíčovou roli – čím aromatičtější, tím výraznější chuť knedlíků.

V Tyrolsku se Käsknödel podávají různými způsoby – buď jako hlavní chod s kysaným zelím, sypané křupavou cibulkou, nebo přímo ve vývaru, kde působí jako vydatná alternativa polévkových noků. U nás se ale výborně hodí i jako příloha k pečenému masu, omáčkám nebo dušenému zelí.

Suroviny

Na 4 porce: 

  • 2 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 200 g tvrdého pečiva (rohlíky nebo housky)
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 g strouhaného sýra (nejlépe ementál nebo jiný aromatický sýr)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • olej na smažení

Postup

V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezměkne a nezesklovatí. Pečivo nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy. Přelijeme je směsí mléka a rozšlehaných vajec. Přidáme cibulku, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku a mouku. Směs dobře osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Vše důkladně promícháme a necháme asi 15 minut odpočívat, aby se suroviny spojily.

Poté z hmoty tvarujeme kulaté knedlíky, které lehce zploštíme. Na pánvi rozehřejeme olej a knedlíky opečeme z obou stran dozlatova.

Tyrolské sýrové knedlíky

Tyrolské sýrové knedlíky chutnají skvěle jako příloha k pečenému či dušenému masu, výborně ladí se zelím nebo kysaným zelným salátem. Mohou se ale podávat i samostatně jako sytý bezmasý pokrm doplněný čerstvou zeleninou nebo lehkým salátem.

Saláty a přílohy - další recepty