Pikantní bramborové krokety s rajčatovým protlakem a masem

24.9.2025 / Václav Macák

Krokety patří k nejoblíbenějším bramborovým přílohám, ale nemusíme je připravovat jen v klasické podobě. Když do těsta přidáme rajčatový protlak a kousky pečeného masa, získají úplně jiný charakter – jsou výraznější, pikantnější a zasytí i samostatně. Tento recept je ideální například tehdy, když nám doma zbyde maso od oběda a chceme ho využít v nové podobě. Výsledkem jsou křupavé válečky se šťavnatým překvapením uvnitř, které skvěle doplní maso i zeleninové pokrmy, ale obstojí i jako originální hlavní chod s dipem nebo omáčkou.

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 50 g másla nebo tuku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • cca 150 g pečeného masa (vepřové nebo hovězí)
  • sůl podle chuti

Na obalení:

  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka

Na smažení:

  • olej nebo tuk

Postup

Brambory: Uvaříme je ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno.

Těsto: Do brambor přidáme máslo, sůl, rajčatový protlak a vejce. Promícháme dohladka.

Maso: Pečené maso nakrájíme na drobné kostičky a zapracujeme do směsi. Podle potřeby přidáme mouku, aby těsto dobře drželo tvar.

Tvarování: Z těsta vytvarujeme krokety - válečky nebo kuličky.

Obalování: Obalíme je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.

Smažení: Smažíme dozlatova na rozpáleném oleji nebo tuku. Po dosmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Pikantní bramborové krokety s protlakem a masem
Pikantní krokety jsou výbornou přílohou, ale mohou skvěle posloužit i jako jednoduchý hlavní pokrm. 

Pikantní krokety s rajčatovým protlakem jsou netradiční variantou klasické přílohy, která překvapí výraznou chutí a využije i zbytky masa. Skvěle chutnají k pečenému masu i samotné s česnekovým dipem.

Saláty a přílohy - další recepty