Pikantní bramborové krokety s rajčatovým protlakem a masem
Krokety patří k nejoblíbenějším bramborovým přílohám, ale nemusíme je připravovat jen v klasické podobě. Když do těsta přidáme rajčatový protlak a kousky pečeného masa, získají úplně jiný charakter – jsou výraznější, pikantnější a zasytí i samostatně. Tento recept je ideální například tehdy, když nám doma zbyde maso od oběda a chceme ho využít v nové podobě. Výsledkem jsou křupavé válečky se šťavnatým překvapením uvnitř, které skvěle doplní maso i zeleninové pokrmy, ale obstojí i jako originální hlavní chod s dipem nebo omáčkou.
Suroviny
- 500 g brambor
- 50 g másla nebo tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2–3 lžíce hladké mouky
- cca 150 g pečeného masa (vepřové nebo hovězí)
- sůl podle chuti
Na obalení:
- hladká mouka
- 1 vejce
- strouhanka
Na smažení:
- olej nebo tuk
Postup
Brambory: Uvaříme je ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno.
Těsto: Do brambor přidáme máslo, sůl, rajčatový protlak a vejce. Promícháme dohladka.
Maso: Pečené maso nakrájíme na drobné kostičky a zapracujeme do směsi. Podle potřeby přidáme mouku, aby těsto dobře drželo tvar.
Tvarování: Z těsta vytvarujeme krokety - válečky nebo kuličky.
Obalování: Obalíme je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
Smažení: Smažíme dozlatova na rozpáleném oleji nebo tuku. Po dosmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Pikantní krokety s rajčatovým protlakem jsou netradiční variantou klasické přílohy, která překvapí výraznou chutí a využije i zbytky masa. Skvěle chutnají k pečenému masu i samotné s česnekovým dipem.