Bulharský salát s kozím sýrem a olivami
Listové saláty jsou stálicí letní kuchyně – osvěží, zasytí a dají se nekonečně obměňovat. Pokud ale hledáme něco výraznějšího než jen lehkou přílohu, stojí za to sáhnout po inspiraci z Balkánu. Bulharská kuchyně totiž sází na plné chutě, bylinky, zrající sýry a zeleninu, která voní po slunci. Přesně takový je i tento bulharský salát – bohatý na ingredience, a přitom snadný na přípravu.
Hlavní roli hraje kozí sýr, který marinujeme v olivovém oleji s provensálskými bylinkami, česnekem a nakládaným pepřem. Díky tomu získá výraznou chuť a krásně se propojí s dalšími surovinami. K tomu přidáme křupavou směs listového salátu, čekanku, papriky, rajčata, cibuli a šťavnatou okurku – vše, co evokuje pozdní léto a plné trhy. Na závěr nechybí olivy, balzamikový ocet a křupavé opečené plátky chleba, které slouží jako originální náhrada krutonů.
Salát s kozím sýrem v této úpravě skvěle funguje jako lehká, ale sytá večeře, letní oběd nebo nápadité občerstvení pro hosty. Můžeme ho podávat samostatně nebo jako součást studeného bufetu. A pokud nám něco zbude, druhý den chutná možná ještě lépe – všechny chutě se krásně propojí.
Suroviny
- 400 g kozího sýra
- 1 hlávka čekanky
- 1 ledový salát
- 1 hlávkový salát
- 1 červená cibule
- 2 větší rajčata
- 2 papriky
- 1 salátová okurka
- 100 g směsi zelených a černých oliv
- 2 lžíce rostlinného oleje (na opékání chleba)
- 8 plátků kvalitního chleba (ideálně kváskového)
Na marinádu:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nakládaného zeleného pepře
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušených provensálských bylinek
- balzamikový ocet podle chuti
Postup
Nejprve si připravíme marinádu na kozí sýr – v misce smícháme olivový olej s provensálským kořením, nasekaným nakládaným pepřem a prolisovaným česnekem. Kozí sýr nakrájíme na kostky, promícháme s marinádou a necháme odležet v chladu alespoň 30 minut.
Mezitím si připravíme zeleninu. Čekanku i oba druhy salátu rozdělíme na jednotlivé listy, důkladně je omyjeme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, rajčata na čtvrtky. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky. Okurku oloupeme a rozkrájíme na kostky. Olivy ponecháme v celku nebo je překrojíme napůl – podle velikosti.
Na pánvi rozehřejeme trochu rostlinného oleje a opečeme plátky chleba z obou stran dozlatova.
Na velký servírovací tác rozprostřeme připravené listy salátů a čekanky, přidáme ostatní zeleninu a promarinovaný sýr. Nakonec posypeme olivami, zakápneme balzamikovým octem a podáváme s ještě teplými topinkami.