Bulharský salát s kozím sýrem a olivami

23.6.2025 / Jindřiška

Listové saláty jsou stálicí letní kuchyně – osvěží, zasytí a dají se nekonečně obměňovat. Pokud ale hledáme něco výraznějšího než jen lehkou přílohu, stojí za to sáhnout po inspiraci z Balkánu. Bulharská kuchyně totiž sází na plné chutě, bylinky, zrající sýry a zeleninu, která voní po slunci. Přesně takový je i tento bulharský salát – bohatý na ingredience, a přitom snadný na přípravu.

Hlavní roli hraje kozí sýr, který marinujeme v olivovém oleji s provensálskými bylinkami, česnekem a nakládaným pepřem. Díky tomu získá výraznou chuť a krásně se propojí s dalšími surovinami. K tomu přidáme křupavou směs listového salátu, čekanku, papriky, rajčata, cibuli a šťavnatou okurku – vše, co evokuje pozdní léto a plné trhy. Na závěr nechybí olivy, balzamikový ocet a křupavé opečené plátky chleba, které slouží jako originální náhrada krutonů.

Salát s kozím sýrem v této úpravě skvěle funguje jako lehká, ale sytá večeře, letní oběd nebo nápadité občerstvení pro hosty. Můžeme ho podávat samostatně nebo jako součást studeného bufetu. A pokud nám něco zbude, druhý den chutná možná ještě lépe – všechny chutě se krásně propojí.

Suroviny

  • 400 g kozího sýra
  • 1 hlávka čekanky
  • 1 ledový salát
  • 1 hlávkový salát
  • 1 červená cibule
  • 2 větší rajčata
  • 2 papriky
  • 1 salátová okurka
  • 100 g směsi zelených a černých oliv
  • 2 lžíce rostlinného oleje (na opékání chleba)
  • 8 plátků kvalitního chleba (ideálně kváskového)

Na marinádu:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušených provensálských bylinek
  • balzamikový ocet podle chuti

Postup

Nejprve si připravíme marinádu na kozí sýr – v misce smícháme olivový olej s provensálským kořením, nasekaným nakládaným pepřem a prolisovaným česnekem. Kozí sýr nakrájíme na kostky, promícháme s marinádou a necháme odležet v chladu alespoň 30 minut.

Mezitím si připravíme zeleninu. Čekanku i oba druhy salátu rozdělíme na jednotlivé listy, důkladně je omyjeme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, rajčata na čtvrtky. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky. Okurku oloupeme a rozkrájíme na kostky. Olivy ponecháme v celku nebo je překrojíme napůl – podle velikosti.

Na pánvi rozehřejeme trochu rostlinného oleje a opečeme plátky chleba z obou stran dozlatova.

Na velký servírovací tác rozprostřeme připravené listy salátů a čekanky, přidáme ostatní zeleninu a promarinovaný sýr. Nakonec posypeme olivami, zakápneme balzamikovým octem a podáváme s ještě teplými topinkami.

Saláty a přílohy - další recepty