Krkovice z jednoho hrnce: snadný recept se zeleninou a bylinkami
Jídla z jednoho hrnce mají svoje kouzlo. Ušetří čas, nádobí i energii, a přitom voní po domácku. Tato krkovice je přesně ten typ pokrmu, který voní celou kuchyní a po kterém se všichni sejdou u stolu ještě dřív, než ji stihnete nandat. Kombinuje šťavnaté maso s kořenovou zeleninou, brambory a trochou bylinek – výsledkem je syté jídlo plné chuti.
K přípravě tohoto pokrmu se hodí římský hrnec. Maso i zelenina se v páře krásně rozpadnou a všechny chutě se dokonale propojí, podobně jako u německého eintopfu.

Suroviny
- 750 g vepřové krkovice
- 40 g vepřového sádla
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g fazolových lusků
- 150 g bílého zelí
- 100 g cibule
- ½ kg brambor
- 1 pórek
- 700 ml vývaru (nejlépe zeleninového nebo vepřového)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- tymián
- majoránka
- čerstvá petrželka a pažitka na dokončení
Postup
Krkovici nakrájíme na menší kostky a opečeme na rozpuštěném sádle dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, vmícháme na hranolky nakrájenou mrkev a celer, hrubě pokrájené zelí a fazolové lusky. Vše necháme krátce podusit, aby se zelenina rozvoněla.
Zalijeme vývarem, přidáme tymián a majoránku, přiklopíme poklicí a necháme na mírném ohni dusit asi 45 minut. V polovině vaření přidáme na kostičky nakrájené brambory a na kolečka nakrájený pórek. Vaříme, dokud maso i zelenina nezměknou a vývar se nezredukuje do hustší omáčky.
Hotové jídlo necháme pár minut odpočinout a poté posypeme nasekanou pažitkou a petrželkou. Podáváme ve velké míse – tak, jak se na poctivé jídlo z jednoho hrnce sluší.
Tip - použijte římský hrnec
Pokud chcete, aby se chuť ještě více prohloubila, zkuste pokrm připravit v římském hrnci. Stačí všechny suroviny naskládat do předem namočeného hrnce, zalít vývarem a péct asi hodinu a půl při 200 °C. Jídlo bude mít intenzivní chuť a maso se doslova rozpadne.