Vepřová pečeně s angreštem
Vepřová pečeně s křupavou kůrčičkou a angreštovou omáčkou je nečekaně delikátní kombinace, která spojuje sytost masa a svěží ovocné tóny. Sladkokyselý angrešt krásně vyvažuje plnou chuť vepřového, bílé víno a cibule dodají omáčce hloubku a lehkou karamelovou notu. Tento recept ukazuje, jak snadno můžeme proměnit běžné pečené maso v slavnostní jídlo – a přitom bez zbytečných komplikací. Pokud hledáte inspiraci na víkendový oběd nebo originální maso s ovocnou omáčkou, tady je to pravé.
Suroviny
- 2 kg vepřové pečeně bez kosti, s kůží
- 16 čerstvých bobkových listů
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 velké cibule, nakrájené na silné plátky
- 1 kg angreštu (lze nahradit směsí 750 g rebarbory a 250 g ostružin)
- 165 ml bílého vína
- 75 g jemného bílého cukru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup
Předehřejeme troubu na 240 °C
Ostrým nožem nařízneme kůži na vepřové pečeni v cca 1cm rozestupech, ale dáme pozor, abychom nezajeli do masa. V hmoždíři rozdrtíme bobkové listy s 1 lžičkou soli a špetkou čerstvě mletého pepře. Směs vmícháme do 2 lžic olivového oleje a touto pastou potřeme maso ze všech stran. Vložíme ho do pekáče vhodného na přímý plamen (nebo litinového) a pečeme 30 minut, dokud nezačne kůžička křupat.
Přidáme cibuli a ovoce
Maso vyjmeme z trouby a přeneseme na tác, troubu stáhneme na 180 °C. Do pekáče přidáme cibuli, zbytek bobkových listů a dusíme na sporáku cca 10 minut, než cibule změkne. Přidáme angrešt, víno a cukr, důkladně promícháme a vaříme dalších 5 minut, dokud ovoce mírně nezměkne a pustí šťávu. Maso položíme zpět navrch, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 1 hodinu, dokud kůže nebude zlatavě křupavá a maso krásně měkké.
Dokončení a podávání
Maso vyjmeme z pekáče a necháme 20 minut odpočinout. Mezitím necháme omáčku na sporáku mírně provařit, dokud se šťáva nezhustí a nezíská sirupovitou konzistenci. Nakonec vmícháme vinný ocet, promícháme a podle chuti dochutíme.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité ovocnou omáčkou. Skvěle se hodí s bramborovou kaší, pečenými brambory nebo jemnou polentou.
Angrešt dodává masu neobvyklou, ale skvěle vyváženou chuť. Pokud nemáte čerstvý, můžete použít i mražený. Směs rebarbory a ostružin je také výbornou alternativou.