Kuře z jednoho hrnce s brambory, rýží a zeleninou
Jídla z jednoho hrnce mají v české kuchyni své pevné místo – a tohle kuře mezi nimi patří k nejoblíbenějším. Není potřeba složité přípravy ani hromady nádobí. Všechno se skládá do jednoho pekáče, vloží do trouby a nechá pomalu péct, dokud se všechny chutě krásně nepropojí.
Výsledek je dokonalý – měkké a šťavnaté maso, které se rozpadá pod vidličkou, doplněné o brambory, rýži a zeleninu, jež nasákly výpekem i vůní bylinek. Tento jednoduchý, ale neskutečně dobrý pokrm si zamilujete po prvním soustu.

Suroviny
Na 4 porce:
- 1 celé kuře nebo 4 stehna
- 1 kg brambor (může být i více podle velikosti pekáče)
- 1 hrnek rýže
- 3 rajčata
- 2 papriky
- 1 cibule
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku vody
- sůl
- grilovací koření
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Polovinu jich rozložíme na dno pekáče. Na ně nasypeme propláchnutou rýži, osolíme a poklademe plátky rajčat, proužky papriky a na tenké plátky nakrájenou cibuli.
Na tuto vrstvu položíme zbytek brambor a znovu mírně osolíme. Vše zalijeme směsí oleje a vody. Nakonec přidáme naporcované, osolené kuře, přikryjeme víkem nebo druhým pekáčem a vložíme do trouby.
Pečeme při 190–200 °C asi hodinu a čtvrt, dokud maso nezměkne. Před koncem pečení víko sejmeme, kuře posypeme grilovacím kořením a necháme dopéct dozlatova, aby získalo křupavou kůrčičku.
Podáváme přímo z pekáče – tak, jak se na poctivé jídlo z jednoho hrnce sluší.

Pokud chceme jídlu dodat ještě plnější chuť, můžete do směsi přidat pár stroužků česneku nebo čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián nebo majoránku. A pokud máte doma římský hrnec, je to ideální příležitost ho použít. Kuře v něm zůstane šťavnaté, brambory se krásně rozpadnou a celá směs se propojí do dokonalé harmonie chutí.