Kuřecí tažín s červeným angreštem

13.6.2025 / redakce

Letní sezóna nabízí spoustu příležitostí, jak spojit čerstvé domácí suroviny s voňavým kořením ze vzdálenějších koutů světa. A právě takovým jídlem je i kuřecí tažín s angreštem – voňavé, syté a zároveň lehké jídlo inspirované severoafrickou kuchyní, které vás překvapí netradiční kombinací surovin. Sladkokyselý červený angrešt, kterému se u nás často přisuzuje jen role v dezertech, zde získává zcela novou chuťovou dimenzi. V kombinaci s kuřecím masem, rajčaty, harissou a směsí orientálního koření vytvoří omáčku, která je jemná, aromatická a krásně vyvážená.

A co to vlastně tažín (tagine) je? Slovo tažín označuje nejen samotný pokrm, ale i nádobu, ve které se tradičně připravuje. Pochází z Maroka a jedná se o keramický nebo litinový hrnec se širokým dnem a typickou kuželovitou poklicí. Díky svému tvaru umožňuje pomalé dušení surovin v páře, která cirkuluje uvnitř nádoby. Výsledkem je intenzivní chuť a měkké maso, které se téměř rozpadá na vidličce. Pokud tažín doma nemáte, můžete tento recept bez problémů připravit i ve větším kastrolu se silným dnem.

Tento recept navíc krásně ukazuje, jak lze tradiční orientální techniky a suroviny propojit s tím, co roste na našich zahrádkách. Stačí trochu odvahy a otevřenost novým chutím – a vznikne jídlo, které si zamilujete na první sousto. Připravte si kuskus, najděte trochu času na pomalé vaření a nechte se unést vůněmi Blízkého východu… tentokrát s nádechem českého léta.

Suroviny

Na 4-6 porcí: 

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže (nakrájených na větší kusy)
  • 2 cibule (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžičky mletého kurkumy
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce růžové harissy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 200 g zralého červeného angreštu (bez stopek)
  • hrst čerstvého koriandru (nahrubo nasekaného)
  • kuskus na podávání

Postup

Opečeme maso a cibuli

Ve větším kastrolu nebo tradiční nádobě na tažíne rozehřejeme polovinu oleje (asi 1,5 lžíce) na středně silném plameni. Kuřecí maso osolíme a opepříme, vložíme po částech do rozpáleného oleje a opečeme z každé strany dozlatova (5–6 minut). Opečené maso odložíme stranou. Do stejného hrnce přilijeme zbytek oleje, přidáme cibuli a špetku soli a restujeme 10 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.

Přidáme koření a omáčku

Do zesklovatělé cibule vmícháme mleté koření, harissu a rajčatový protlak. Restujeme asi 2 minuty, aby se koření rozvonělo. Přilijeme krájená rajčata a vývar, vrátíme opečené kuře do hrnce a vše přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí, stáhneme plamen a necháme pomalu probublávat asi 45 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

Dokončení s angreštem

Do hotového taginu přidáme červený angrešt a ještě 10 minut povaříme, jen dokud ovoce lehce nezměkne. Nakonec přimícháme čerstvý koriandr a podáváme s kuskusem.

Pokud nemáte harissu, můžete ji nahradit pálivou pastou z chilli a česneku nebo ji zcela vynechat a přidat trochu uzené papriky pro chuť. Chuť angreštu se krásně rozvine i bez ostrosti.

Drůbež - další recepty