Květák smažený v sýrovém těstíčku
Smažený květák je klasikou české kuchyně. Patří mezi jídla, která si většina z nás spojuje s dětstvím a vůní poctivého oběda u babičky. Přitom stačí malá změna, místo trojobalu obalit květák v těstíčku se sýrem a z obyčejného pokrmu se stane něco, co nadchne i ty, kteří zeleninu běžně nevyhledávají. Sýrové těstíčko dodá květáku jemnost, vůni i chuť, která připomíná oblíbené smažené sýry.
Tato úprava má navíc velkou výhodu – je univerzální. Smažený květák v sýrovém těstíčku můžeme podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo čerstvým salátem, ale také jako chuťovku k pivu či vínu. Výborně se hodí i na studeno, třeba do krabičky do práce.
Květák samotný je přitom lehce stravitelný, bohatý na vitaminy skupiny B, draslík a vápník, a tak se nemusíme cítit provinile, ani když sáhneme po smažené verzi. Pokud však chceme pokrm odlehčit, stačí růžičky potřené těstíčkem upéct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze – výsledek bude stejně lahodný, jen s minimem tuku.
Kombinace rozpečeného sýra, křehkého obalu a jemně oříškové chuti květáku dělá z tohoto receptu jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak si tuto zeleninu dopřát. Ať už hledáme jednoduchý oběd, rychlou večeři nebo nápad, jak zpestřit rodinný jídelníček, smažený květák v sýrovém těstíčku nezklame nikdy.
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda, čedar nebo parmazán)
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 120 g polohrubé mouky
- sůl podle chuti
- pepř (nejlépe čerstvě mletý)
- špetka muškátového květu nebo muškátového oříšku (volitelné)
- olej na smažení
Postup
Květák rozdělíme ho na menší růžičky, opláchneme a krátce povaříme v osolené vodě (asi 5–7 minut). Měl by zůstat lehce křupavý, ne rozvařený. Poté ho scedíme a necháme vychladnout.
Těstíčko – v misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme mouku a vymícháme hladké těsto bez hrudek. Osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhaný sýr. Pokud chceme výraznější chuť, můžeme přidat špetku muškátového oříšku.
Obalování a smažení – jednotlivé růžičky květáku namáčíme do sýrového těstíčka a smažíme ve vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Hotové kousky necháme okapat na papírové utěrce.
Smažený květák nejlépe chutná s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo hranolky a tatarskou omáčkou. Skvělá je i varianta se studeným dipem z jogurtu a bylinek.
Tipy na vylepšení:
- Do těstíčka můžete přidat trochu piva – těsto bude nadýchanější a křehčí.
- Použijete-li aromatičtější sýr (např. čedar nebo niva), získáte výraznější chuť.
- Místo smažení na pánvi můžete květák upéct v troubě – obalené růžičky rozložte na plech s pečicím papírem, potřete olejem a pečte na 200 °C asi 25 minut.



























