Vejce zapečená s bylinkami a sýrem

9.8.2025 / redakce

Zapomeňte na obyčejná míchaná vajíčka – vejce zapečená s bylinkami a sýrem jsou elegantní variací, která se hodí nejen na víkendovou snídani do postele, ale i jako rychlá večeře pro celou rodinu. Jemně zapečený bílek, tekutý žloutek a voňavá směs čerstvých bylinek tvoří dokonale harmonické sousto, které ještě podtrhne slaný balkánský sýr. Výhodou je, že příprava nezabere více než 15 minut a obejdete se bez složitých kuchařských postupů – vše zvládnete přímo v jedné zapékací misce. Tento recept je také skvělou příležitostí, jak spotřebovat bylinky z vlastní zahrádky a využít je v plné síle jejich vůně a chuti. Podávejte s křupavým chlebem nebo čerstvou bagetou a máte jídlo, které chutná i vypadá jako z francouzské bistra.

Suroviny

Na 2 porce: 

  • 4 vejce
  • 60 g balkánského sýra
  • 2 lžíce čerstvých bylinek (pažitka, petržel, tymián, oregano – dle chuti)
  • 1 menší stroužek česneku
  • 20 g másla
  • 40 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

1. Předehřejeme troubu na 200 °C.

2. V malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme smetanu a promícháme. Směs rozdělíme na dno dvou zapékacích misek.

3. Misky vložíme do trouby a krátce zapečeme, dokud směs nezačne lehce bublat.

4. Do každé misky opatrně vyklepneme 1–2 vejce tak, aby zůstal žloutek neporušený.

5. Posypeme nasekanými čerstvými bylinkami, prolisovaným česnekem, jemně osolíme a opepříme. Nakonec přidáme nastrouhaný balkánský sýr.

6. Vrátíme do trouby a pečeme přibližně 5 minut – bílek by měl ztuhnout, ale žloutek zůstat krémově tekutý.

7. Podáváme ihned v miskách, nejlépe s křupavými opečenými krajíčky chleba nebo bagetou.

Bezmasá jídla - další recepty