Dýňové kari s květákem
Pokud hledáme jídlo, které v sobě spojuje sytost, výraznou chuť a přitom zůstává čistě rostlinné, pak je toto dýňové kari s květákem skvělou volbou. Základem je kokosové mléko a dýňové pyré, které omáčce dodají krémovou konzistenci a lehce nasládlý tón. O vyváženost se postará červená kari pasta, zázvor, česnek a špetka kurkumy.

Cizrna zajistí porci rostlinných bílkovin a květák dodá na lehkosti. Díky tomu vznikne jídlo, které zasytí, ale není těžké. Podávat ho můžeme s rýží nebo quinoou a na talíři ho ozdobit kešu oříšky a čerstvým koriandrem.
Suroviny
Na 4 porce:
- 400 g dýňového pyré (recept pod seznamem surovin)
- 150 g květáku, nasekaného nadrobno
- 1 plechovka cizrny (cca 400 g)
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml, ideálně light)
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 šalotka, nasekaná
- 1 ½ lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 ½ lžíce nasekaného česneku
- 2 červené papriky, nakrájené na proužky
- 3 lžíce červené thajské kari pasty
- 2 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru
- 1 lžička mleté kurkumy
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce sójové omáčky
- vařená rýže nebo quinoa na podávání
- 30 g kešu oříšků a čerstvý koriandr na ozdobu (volitelné)
Postup
1. Ve velkém hrnci rozehřejeme kokosový olej. Přidáme šalotku, zázvor a česnek a krátce restujeme 2–3 minuty, dokud nezavoní.
2. Vmícháme papriky a kari pastu a ještě 2 minuty restujeme.
3. Přidáme dýňové pyré, cizrnu, kokosové mléko, sirup, kurkumu, sůl, pepř a sójovou omáčku. Dobře promícháme a přivedeme k mírnému varu.
4. Vmícháme nasekaný květák, snížíme plamen, přiklopíme a necháme dusit 10–15 minut. Občas promícháme.
5. Podáváme samotné, nebo s rýží či quinoou. Na talíři můžeme dozdobit kešu oříšky a čerstvým koriandrem.