Dýňové kari s květákem

26.9.2025 / redakce

Pokud hledáme jídlo, které v sobě spojuje sytost, výraznou chuť a přitom zůstává čistě rostlinné, pak je toto dýňové kari s květákem skvělou volbou. Základem je kokosové mléko a dýňové pyré, které omáčce dodají krémovou konzistenci a lehce nasládlý tón. O vyváženost se postará červená kari pasta, zázvor, česnek a špetka kurkumy.

Dýňové kari s květákem
Dýňové kari s květákem je chutné bezmasé jídlo.

Cizrna zajistí porci rostlinných bílkovin a květák dodá na lehkosti. Díky tomu vznikne jídlo, které zasytí, ale není těžké. Podávat ho můžeme s rýží nebo quinoou a na talíři ho ozdobit kešu oříšky a čerstvým koriandrem.

Suroviny

Na 4 porce:

  • 400 g dýňového pyré (recept pod seznamem surovin)
  • 150 g květáku, nasekaného nadrobno
  • 1 plechovka cizrny (cca 400 g)
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml, ideálně light)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 šalotka, nasekaná
  • 1 ½ lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 ½ lžíce nasekaného česneku
  • 2 červené papriky, nakrájené na proužky
  • 3 lžíce červené thajské kari pasty
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • vařená rýže nebo quinoa na podávání
  • 30 g kešu oříšků a čerstvý koriandr na ozdobu (volitelné)

Postup

1. Ve velkém hrnci rozehřejeme kokosový olej. Přidáme šalotku, zázvor a česnek a krátce restujeme 2–3 minuty, dokud nezavoní.

2. Vmícháme papriky a kari pastu a ještě 2 minuty restujeme.

3. Přidáme dýňové pyré, cizrnu, kokosové mléko, sirup, kurkumu, sůl, pepř a sójovou omáčku. Dobře promícháme a přivedeme k mírnému varu.

4. Vmícháme nasekaný květák, snížíme plamen, přiklopíme a necháme dusit 10–15 minut. Občas promícháme.

5. Podáváme samotné, nebo s rýží či quinoou. Na talíři můžeme dozdobit kešu oříšky a čerstvým koriandrem.

Bezmasá jídla - další recepty