Škvarková pomazánka s bylinkami a kapary
Škvarková pomazánka nemusí být jen těžká a rustikální. Když ji doplníme o čerstvé bylinky, kapary a trochu citronové šťávy, získá zcela nový rozměr. Tato verze je inspirována středomořskými chutěmi, ale zůstává pevně ukotvena v české kuchyni – díky základu ze škvarků a jemné hořčice.
Kapary dodají příjemnou slanost a špetku acidity, čerstvé bylinky zase lehkost a barvu. Pomazánka tak působí moderněji, ale stále velmi sytě a uspokojivě. Hodí se jako pohoštění na oslavy, ke sklence vína nebo jako originální předkrm s domácím pečivem.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 1 menší šalotka nebo červená cibule
- 1 lžička dijonské nebo plnotučné hořčice
- 1–2 lžičky sádla (dle potřeby)
- 1–2 lžičky nasekaných kaparů
- hrst čerstvých bylinek (např. pažitka, petrželka, tymián)
- pár kapek citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup
Škvarky nameleme nebo rozmixujeme najemno. Pokud jsou tužší, přidáme trochu sádla pro lepší spojení.
Přidáme jemně nasekanou šalotku, hořčici, kapary a citronovou šťávu. Osolíme a opepříme dle chuti.
Přimícháme bylinky – nasekáme čerstvé bylinky a vmícháme je do pomazánky. Část si můžeme nechat na ozdobu.
Uložíme do chladu – necháme odležet alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě spojily a bylinky pomazánku provoněly.
Chcete-li pomazánce dodat ještě více šmrncu, přidejte lžičku nasekané nakládané červené papriky nebo pár kapek bílého vinného octa. Skvěle se hodí i jako náplň do slaných profiterolek nebo tartaletek.