Škvarková pomazánka s tvarůžky
Tato verze škvarkové pomazánky není pro slabé povahy – ale kdo jednou ochutná, ten se těžko vrací zpět. Spojení jemně rozemletých škvarků, výrazných olomouckých tvarůžků a natvrdo vařených vajec vytváří chuťově bohatou kombinaci, která skvěle funguje s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.
Pomazánka získává na intenzitě díky pikantním doplňkům jako jsou nakládané okurky, kozí rohy nebo kapie. Je sytá, voňavá, a přesto vyvážená. Nejlépe chutná po chvíli odležení v chladu, kdy se všechny složky krásně propojí.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 120 g olomouckých tvarůžků (syrečků)
- 1 menší cibule
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1–2 lžíce plnotučné hořčice
- sádlo (dle potřeby, na doladění konzistence)
- sterilovaná okurka, kapie nebo kozí rohy (najemno nakrájené, množství podle chuti)
- sůl a čerstvě mletý pepř (podle potřeby)
Postup
Základní suroviny, škvarky a tvarůžky, nameleme najemno v mlýnku nebo rozmixujeme do hladké pasty. Přendáme do větší misky.
Přidáme vejce a cibuli – vařená vejce buď nasekáme na drobno, nebo je také umeleme – záleží, zda preferujeme jemnější strukturu, nebo mozaiku. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme k základu.
Přimícháme hořčici, opepříme a případně lehce dosolíme (pozor, tvarůžky bývají slané). Přidáme sádlo dle potřeby – pomazánka by měla být dobře roztíratelná, ne však tekutá.
Doplníme o zeleninu – podle chuti vmícháme najemno pokrájenou sterilovanou zeleninu – kyselou okurku, kapie nebo kozí rohy.
Necháme vychladit – pomazánku uložíme alespoň na půl hodiny do lednice, aby se chutě propojily.