Škvarková pomazánka s vejcem, česnekem a okurkou
Když se tradiční škvarková pomazánka spojí s vařeným vejcem, česnekem a šťavnatou nakládanou okurkou, vznikne krémová a chuťově vyvážená varianta, která potěší i náročnější jazýčky. Vejce pomazánku krásně zjemní, okurka jí dodá svěžest a česnek se postará o jemný pikantní dozvuk. Ideální volba na chléb, topinku nebo jako součást studené mísy.
Tato verze je skvělá na rodinné oslavy i na víkendovou svačinu – sytá, výrazná, a přitom svěží.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 1–2 lžičky sádla (na zjemnění)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 menší červená cibule (nadrobno nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nastrouhané nebo prolisované)
- 2 nakládané okurky (nastrouhané nahrubo, dobře okapané)
- 2 vařená vejce – zvlášť použijeme: 2 žloutky (rozmačkané), 2 bílky (nadrobno nasekané)
- 1 jarní cibulka (lahůdková, jemně nakrájená)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
Škvarky nasekáme nebo rozmixujeme do jemné konzistence. Pokud jsou sušší, přidáme lžičku nebo dvě sádla.
Do škvarků přidáme hořčici, najemno nasekanou červenou cibuli, nastrouhaný česnek, nastrouhané okurky (dobře okapané) a rozmačkané žloutky. Vše důkladně promícháme.
Doladíme konzistenci – pokud je směs příliš hutná, přidáme ještě trochu sádla nebo okurkové šťávy pro zjemnění.
Přidáme zbytek vajec a jarní cibulku – nakonec do směsi zlehka vmícháme nasekané bílky a lahůdkovou cibulku. Dochutíme solí a pepřem.
Necháme odležet – ideálně několik hodin v lednici, aby se chutě propojily.