Caesar salát s kuřecím masem a parmazánem

31.8.2025 / redakce

Caesar salát je jedním z těch jídel, které se staly ikonou moderní gastronomie. Najdeme ho na jídelních lístcích restaurací po celém světě a i doma si ho můžeme připravit tak, aby chutnal stejně dobře – nebo dokonce lépe. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti: křupavý římský salát, zlatavé krutony, hoblinky parmazánu a výrazný dresink s jemnou slaností ančoviček a svěžestí citronu. Přestože se na první pohled může zdát jako obyčejný zeleninový salát, Caesar je díky svým kontrastům chutí a textur naprosto jedinečný.

Odkud pochází Caesar salát?

Možná překvapí, že tento slavný salát nevznikl v Itálii, jak by se mohlo podle parmazánu zdát, ale v Mexiku. V roce 1924 ho připravil italský kuchař Caesar Cardini ve svém restaurantu v Tijuaně. Jeho originální recept obsahoval římský salát, krutony, česnek, parmazán, olivový olej, syrové vejce, worcesterskou omáčku a citronovou šťávu. Maso se do Caesar salátu začalo přidávat až později – nejčastěji kuřecí nebo krevety, aby se z něj stalo sytější hlavní jídlo.

Proč právě římský salát?

Správný Caesar se neobejde bez římského salátu. Jeho pevné a křupavé listy dobře drží tvar, neuvadnou po kontaktu s dresinkem a mají svěží, lehce nahořklou chuť. Pokud bychom použili máslový salát, výsledek by byl příliš měkký a rychle by ztratil čerstvost. Naopak římský salát je jako stvořený k tomu, aby byl nositelem všech chutí tohoto ikonického pokrmu.

Jak připravit dokonalý Caesar salát doma

Caesar salát si můžeme připravit v několika variantách – s kuřecím masem, krevetami nebo jen v čistě vegetariánské podobě. Základ je ale vždy stejný: čerstvý římský salát, domácí krutony, parmazán a výrazný dresink.

Suroviny

  • 1 větší římský salát
  • 100 g kuřecích prsou nebo grilovaného kuřecího masa (může být i pečené)
  • 50 g parmazánu (nejlépe hoblinky)
  • 2 plátky toastového chleba nebo bagety (na krutony)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Na dresink:

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu (pro lehčí verzi)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička ančovičkové pasty (nebo 1–2 filety ančoviček, nadrobno nasekané)
  • 1 stroužek česneku (rozetřený)
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl, pepř

Postup

Krutony: 
Chléb nebo bagetu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, krátce orestujeme a vsypeme pečivo. Opečeme dozlatova a necháme vychladnout.

Maso:
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi nebo grilu dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme na plátky.

Dresink:
V misce smícháme majonézu, jogurt, hořčici, citronovou šťávu, česnek, parmazán a ančovičky. Dochutíme solí a pepřem. Konzistence by měla být krémová.

Servírování: 
Římský salát natrháme na větší kusy a vložíme do mísy. Přidáme kuřecí maso, krutony a hoblinky parmazánu. Vše zalijeme dresinkem a lehce promícháme.

Tipy k tomuto receptu: 

  • Pokud nechceme použít ančovičky, můžeme je vynechat, ale právě ony dávají Caesar salátu typickou chuť.
  • Krutony můžeme připravit i v troubě – budou křupavější a méně mastné.

Ceasar salát s kuřecím masem a parmezánem

Saláty a přílohy - další recepty