Caesar salát s kuřecím masem a parmazánem
Caesar salát je jedním z těch jídel, které se staly ikonou moderní gastronomie. Najdeme ho na jídelních lístcích restaurací po celém světě a i doma si ho můžeme připravit tak, aby chutnal stejně dobře – nebo dokonce lépe. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti: křupavý římský salát, zlatavé krutony, hoblinky parmazánu a výrazný dresink s jemnou slaností ančoviček a svěžestí citronu. Přestože se na první pohled může zdát jako obyčejný zeleninový salát, Caesar je díky svým kontrastům chutí a textur naprosto jedinečný.
Odkud pochází Caesar salát?
Možná překvapí, že tento slavný salát nevznikl v Itálii, jak by se mohlo podle parmazánu zdát, ale v Mexiku. V roce 1924 ho připravil italský kuchař Caesar Cardini ve svém restaurantu v Tijuaně. Jeho originální recept obsahoval římský salát, krutony, česnek, parmazán, olivový olej, syrové vejce, worcesterskou omáčku a citronovou šťávu. Maso se do Caesar salátu začalo přidávat až později – nejčastěji kuřecí nebo krevety, aby se z něj stalo sytější hlavní jídlo.
Proč právě římský salát?
Správný Caesar se neobejde bez římského salátu. Jeho pevné a křupavé listy dobře drží tvar, neuvadnou po kontaktu s dresinkem a mají svěží, lehce nahořklou chuť. Pokud bychom použili máslový salát, výsledek by byl příliš měkký a rychle by ztratil čerstvost. Naopak římský salát je jako stvořený k tomu, aby byl nositelem všech chutí tohoto ikonického pokrmu.
Jak připravit dokonalý Caesar salát doma
Caesar salát si můžeme připravit v několika variantách – s kuřecím masem, krevetami nebo jen v čistě vegetariánské podobě. Základ je ale vždy stejný: čerstvý římský salát, domácí krutony, parmazán a výrazný dresink.
Suroviny
- 1 větší římský salát
- 100 g kuřecích prsou nebo grilovaného kuřecího masa (může být i pečené)
- 50 g parmazánu (nejlépe hoblinky)
- 2 plátky toastového chleba nebo bagety (na krutony)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, čerstvě mletý pepř
Na dresink:
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce bílého jogurtu (pro lehčí verzi)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička ančovičkové pasty (nebo 1–2 filety ančoviček, nadrobno nasekané)
- 1 stroužek česneku (rozetřený)
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- šťáva z ½ citronu
- sůl, pepř
Postup
Krutony:
Chléb nebo bagetu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, krátce orestujeme a vsypeme pečivo. Opečeme dozlatova a necháme vychladnout.
Maso:
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi nebo grilu dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme na plátky.
Dresink:
V misce smícháme majonézu, jogurt, hořčici, citronovou šťávu, česnek, parmazán a ančovičky. Dochutíme solí a pepřem. Konzistence by měla být krémová.
Servírování:
Římský salát natrháme na větší kusy a vložíme do mísy. Přidáme kuřecí maso, krutony a hoblinky parmazánu. Vše zalijeme dresinkem a lehce promícháme.
Tipy k tomuto receptu:
- Pokud nechceme použít ančovičky, můžeme je vynechat, ale právě ony dávají Caesar salátu typickou chuť.
- Krutony můžeme připravit i v troubě – budou křupavější a méně mastné.