Čokoládové crinkles: vláčné cukroví se sněhovým vzhledem

3.12.2025 / Václav Macák

Čokoládové crinkles patří mezi oblíbené cukroví, které se na vánočním stole ztratí dřív, než stihneme doplnit tác. Jejich typickým znakem je jemný moučkový povlak, který při pečení vytváří drobné prasklinky a dává sušenkám efektní „zasněžený“ vzhled. Přestože vypadají propracovaně, jejich příprava je překvapivě jednoduchá.

Čokoládové crinkles
Čokoládové crinkles mají typický vzhled - jsou popraskané a obalené cukrem.

Tyto čokoládové sušenky zůstávají příjemně měkké a výrazně čokoládové – a právě kontrast křupavého povrchu a vláčného středu dělá z crinkles cukroví, po kterém se vždy jen zapráší. Hutnější těsto potřebuje před pečením čas na vychlazení, aby drželo tvar a při pečení správně popraskalo. A jakmile je připravíme jednou, většinou se k nim rádi vracíme po celý rok, nejen o Vánocích.

Suroviny

  • 140 g hladké mouky
  • 50 g kvalitního holandského kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 190 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 50 g nasekané hořké čokolády (min. 60 %)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • moučkový cukr na obalování

Postup

1. Smícháme suché suroviny. Do mísy dáme mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a nasekanou čokoládu.

2. Připravíme tekutou směs. V druhé míse vyšleháme cukr s rozpuštěným máslem. Přidáme vejce a promícháme do hladké hmoty.

3. Vypracujeme těsto. Tekutou část přilijeme k suché směsi a vypracujeme hutné, lesklé čokoládové těsto.

4. Necháme odležet. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice, klidně i přes noc.

5. Tvarujeme kuličky. Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky o hmotnosti zhruba 20 g.

6. Obalíme v cukru. Každou kuličku důkladně obalíme v moučkovém cukru – čím silnější vrstva, tím výraznější efekt po upečení.

7. Pečeme. Sušenky dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Okraje zpevní a popraskají, ale střed musí zůstat měkký.

8. Necháme dojít. Po vytažení z trouby je necháme pár minut odpočívat na plechu.

Čokoládové crinkles: na povrchu popraskané, uvnitř krásně měkké a vláčné
Čokoládové crinkles: na povrchu popraskané, uvnitř krásně měkké a vláčné

Čokoládové crinkles: tipy, které se osvědčily

  • Těsto musí být opravdu dobře vychlazené – teprve potom se sušenky při pečení pěkně otevřou.
  • Pokud je budete péct déle, ztratí vláčnost. Ideální je 9–11 minut podle typu trouby.
  • Na chuť má velký vliv kvalita kakaa a čokolády – vyplatí se sáhnout po lepší.
  • Uschovávají se v uzavíratelné dóze, kde vydrží několik dní krásně měkké.

Vánoční cukroví - další recepty