Chrousti – tradiční bílkové cukroví ze starých kuchařek
Chrousti patří k zapomenutým druhům vánočního cukroví, které vznikaly z jednoduchých surovin dostupných v každé domácnosti. Využívají bílky, zbylé pečivo i ořechy a voní po rumu nebo tuzemáku. Jsou rychlé na přípravu, nevyžadují žádné složité techniky a na rozdíl od jiných bílkových cukroví se nemusí nechávat odležet – chutnají hned po upečení.
Typické jsou malé hromádky se zlatavým nádechem, jemně křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Právě jednoduchost a výrazná chuť z nich dělají cukroví, které je stále oblíbené.
Suroviny
- 50 g rozinek
- 50 ml tuzemáku nebo tmavého rumu
- 2 bílky
- 200 g moučkového cukru
- 2 rohlíky (bez špiček)
- 50 g mletých ořechů (nejčastěji vlašské)
Postup
Rozinky si několik hodin předem namočíme do tuzemáku nebo rumu, aby změkly a natáhly chuť. Pokud spěcháme, postačí i kratší doba, ale delší macerování je znatelně lepší.
Rohlíky nakrájíme na velmi malé kostičky nebo je nahrubo nadrtíme. Neměly by být úplně jemné jako strouhanka, ale ani příliš velké – ideální jsou drobné kousky, které dodají cukroví strukturu.
Z bílků vyšleháme klasický tuhý sníh. Jakmile začnou bílky houstnout, postupně k nim zašleháváme moučkový cukr. Pokračujeme, dokud nevznikne hustá, lesklá a pevná hmota, která dobře drží tvar.
Do hotového sněhu už jen lehce vmícháme nakrájené rohlíky, scezené rozinky a mleté ořechy. Nemícháme příliš dlouho, aby sníh zbytečně nespadl.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou tvoříme malé hromádky, mezi kterými necháme menší rozestupy – těsto se mírně rozteče.
Pečeme přibližně 10–12 minut, dokud nejsou chrousti lehce narůžovělé, zejména na okrajích. Neměly by ztmavnout, jinak by byly tvrdé.
Po vytažení z trouby je necháme krátce zpevnit na plechu a poté můžeme rovnou podávat.
Oblíbené obměny
V některých rodinách se do těsta přidávala i jemně nastrouhaná hořká čokoláda. Do hotových hromádek se někdy zapichovala celá mandle, která po upečení vytvořila výrazný chuťový i vizuální prvek.
Tyto varianty nejsou nutné, ale krásně dokreslují, jak se recept v minulosti přizpůsoboval podle toho, co bylo doma po ruce.




























