Meruňkovo-zázvorové kuličky: zdravé vánoční mlsání bez pečení

9.12.2025 / Václav Macák

Vánoční cukroví nemusí být jen o másle, ořeších a dlouhém pečení. Stále častěji hledáme kousky, které na slavnostní stole přinesou svěžest, lehkost a trochu jiný chuťový zážitek. A právě meruňkovo-zázvorové kuličky jsou krásným příkladem moderního pojetí vánočních dobrot. Kombinují vůni sušeného ovoce, jemnou kokosovou texturu a hřejivý tón zázvoru, který k zimnímu období tak přirozeně patří. Díky kurkumě získávají zlatavý odstín, který na vánočním talíři doslova září.

Meruňkovo-zázorové kuličky

Tento nepečený dezert ocení každý, kdo chce během adventu doplnit klasické cukroví o něco nového, zdravějšího a chuťově plného. Kuličky jsou hotové během několika minut, neobsahují rafinovaný cukr a skvěle se hodí i jako malý jedlý dárek. Díky sušeným meruňkám mají lehce karamelový podtón, který se krásně snoubí s citrusovou vůní citronu a štiplavostí čerstvého zázvoru. A protože nepotřebují troubu, jsou ideální i pro dny, kdy je kuchyně obsazená pečením perníčků.

Meruňkovo-zázvorové kuličky dodají vánoční tabuli šmrnc, originální barvu i překvapivou chuť. Hodí se pro děti, návštěvy i mlsání u pohádek. A především – jsou tak dobré, že mizí z mísy jako první.

 

Suroviny

  • 150 g sušených meruněk
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • strouhaný kokos na obalení

Postup

Sušené meruňky nejprve zalijeme horkou vodou. Pro „raw“ variantu použijeme vodu studenou a necháme meruňky nabobtnat do druhého dne. Poté je scedíme.

Do mixeru vložíme meruňky a přidáme kokos, citronovou šťávu, kurkumu, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt, špetku soli a javorový sirup. Mixujeme, dokud nevznikne jemná, kompaktní hmota. Pokud je směs řídká, přisypeme trochu kokosu, pokud je suchá, přidáme malé množství sirupu.

Směs necháme asi 20 minut vychladit v lednici, aby zpevněla. Poté z ní tvarujeme malé kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu. Uchováváme v chladu – kuličky krásně drží tvar a po odležení ještě více rozvinou své chutě.

Vánoční cukroví - další recepty