Griliášové kuličky z mandlí a vlašských ořechů

27.11.2025 / Václav Macák

Griliášové kuličky patří k těm sladkostem, které si spojujeme s domovem, vůní pražených ořechů a jemným karamelem praskajícím mezi zuby. Ačkoli se na svátečním stole objevují především o Vánocích, jejich kouzlo dokáže zpříjemnit jakýkoli den v roce. Vždyť kombinace mandlí, vlašských ořechů a čokolády je tak univerzální, že obstojí vedle tradičního cukroví i modernějších dezertů.

Připravíme si je z poctivé karamelové hmoty, která se po vychladnutí spojí s nahrubo nasekanými ořechy. Když se vše podaří, vzniknou křupavé, voňavé kuličky s intenzivní chutí, jakou nenabídne žádná rychlá nepečená varianta z piškotů. Díky medu a máslu navíc griliáš získá příjemně měkkou strukturu, která se dobře tvaruje a není zbytečně tvrdá.

Griliášové kuličky z mandlí a vlašských ořechů

Čokoládová poleva dodá výsledku slavnostní vzhled, jemně potlačí sladkost karamelu a vytvoří dokonalý kontrast k ořechům. Výhodou je, že i menší dávka se připravuje rychle a bez složitých postupů – ideální řešení, když chceme udělat radost hostům, dodat sváteční atmosféru nebo mít doma „něco malého ke kávě“.

Tyto griliášové kuličky tak zvládneme připravit kdykoli, kdy dostaneme chuť na něco sladkého, co má opravdový charakter a domácí podpis. A pokud je předáme jako jedlou pozornost v malé krabičce, rozhodně nezůstanou bez odezvy.

Suroviny

  • 100 g oloupaných mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g másla
  • 2 čajové lžičky medu
  • 150 g čokoládové polevy
  • olej na potření plechu

Postup

Příprava ořechů

Mandle i vlašské ořechy nasekáme nahrubo. Pro výraznější chuť je můžeme krátce opražit na suché pánvi. Ořechy tak získají intenzivnější aroma a griliáš bude chutnější.

Karamelová hmota

Do kastrůlku se silným dnem nasypeme cukr a na mírném ohni ho necháme pomalu rozpouštět. Jakmile získá světle jantarovou barvu, přidáme máslo a med. Mícháme, dokud se směs nespojí do hladkého karamelu.

Spojení s ořechy

Do horké směsi vmícháme nasekané ořechy. Hmotu odstavíme z plotny a ihned ji přeneseme na alobal nebo plech lehce potřené olejem. Pomocí lžíce nebo rukavicemi tvarujeme menší hrudky či kuličky. Pracujeme rychle, protože hmota tuhne poměrně brzy. Kuličky nejlépe drží tvar, když pracujeme s horkou, ale už ne tekutou hmotou.

Čokoládová poleva

Když kuličky vychladnou, namočíme je do rozpuštěné čokoládové polevy. Necháme je ztuhnout na pečicím papíru nebo mřížce, aby se rovnoměrně zatáhly.

Vánoční cukroví - další recepty