Medovníkové kuličky s karamelovým salkem

6.12.2025 / Václav Macák

Medovníkové kuličky jsou jedním z těch dezertů, které mizí ze stolu rychleji, než stihneme říct „dáme si ještě jednu“. Mají všechny typické přednosti klasického medovníku – karamelovou vůni, medový podtón a jemný krém – ale v mnohem jednodušší a rychlejší podobě. Nemusíme péct několik plátů, vrstvit, promazávat a čekat, až moučník uležení. Tady pracujeme s jedinou tenkou plackou, kterou upečeme, nadrobíme a spojíme krémem do malých lahodných kuliček.

Medovníkové kuličky

Výhodou je, že kuličky se skvěle tvarují, dají se připravit dopředu a v lednici krásně zpevní. Hodí se jako drobné pohoštění, dezert na oslavy, nebo jako sladkost pro ty, kteří milují medovník, ale nechtějí trávit několik hodin nad jeho výrobou. A navíc – hotové kuličky chutnají ještě lépe druhý den.

Suroviny

Na cca 60 kuliček

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 200 g moučkového cukru

Krém

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 250 g změklého másla

Postup

1. Příprava těsta

Na vále vypracujeme z uvedených surovin hladké těsto. Rozválíme ho na tenkou placku (ideálně na pečicím papíru), přeneseme na plech a pečeme při 180 °C asi 7–10 minut. Placka by měla zezlát­nout, ale ne příliš ztmavnout.

2. Nastrouhání upečeného základu

Po upečení necháme těsto zcela vychladnout. Poté ho postupně rozlámeme a nastrouháme nebo rozmixujeme najemno. Část odebereme stranou – použijeme ji na závěrečné obalování kuliček.

3. Příprava krému

Z karamelového salka a změklého másla vyšleháme hladký, jemný krém. Do něj postupně vmícháme nastrouhané těsto. Vznikne měkká hmota, která se dobře tvaruje, ale zároveň je potřeba ji nechat zpevnit.

4. Odležení a tvarování

Hotovou směs dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Po vychlazení z ní tvarujeme menší kuličky, které nakonec obalíme ve zbytku nastrouhaného těsta.

5. Podávání a skladování

Kuličky podáváme až lehce vychlazené – v chladu získají pevnější strukturu a všechny chutě se krásně propojí. Skladovat je můžeme několik dní v uzavřené dóze v lednici.

Vánoční cukroví - další recepty