Pařížské rohlíčky: tradiční recept s krémem a čokoládovou polevou

30.11.2025 / Václav Macák

Pařížské rohlíčky patří mezi vánoční cukroví, které si drží své pevné místo i v době, kdy se kuchyně plní moderními recepty. Jejich kouzlo spočívá ve spojení jemného ořechového těsta, nadýchaného pařížského krému a čokoládové polevy, která se po zatuhnutí krásně leskne a dodává cukroví typickou chuť. Přestože vypadají jako luxusní kousek cukrářského umění, jejich příprava je překvapivě přímočará, pokud zachováme správný postup a kvalitní suroviny.

Tento recept na pařížské rohlíčky vychází z tradiční domácí verze, která se předávala v rodinách desítky let. Moderně upravený postup zachovává všechny původní poměry i technologii, ale přináší větší srozumitelnost a jistotu, že se rohlíčky povedou i těm, kteří je připravují poprvé. Důraz je kladen na správné sušení těsta, pečlivou přípravu krému šlehaného ve vodní lázni a profesionálně vypadající dokončení pomocí čokoládové polevy.

Pařížské rohlíčky mají ještě jednu velkou výhodu – patří k cukroví, které se po pár dnech rozleží a získá ještě lepší chuť i strukturu. Pokud hledáte recept na vánoční dezert, který působí slavnostně, výborně chutná a zároveň má dlouhou tradici, jsou pařížské rohlíčky ideální volbou. V následujícím postupu najdete vše, co potřebujete k tomu, aby se vám podařily přesně tak, jak mají.

Suroviny

Těsto

  • 3 vejce
  • 300 g mletých ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • tuk na potření plechu

Pařížský krém

  • 3 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 30 g kakaa
  • 250 g změklého másla

Čokoládová poleva

  • 200 g čokolády na vaření
  • 100–120 g ztuženého tuku

Postup

Příprava ořechového těsta

V míse smícháme vejce, mleté ořechy, moučkový cukr a hladkou mouku. Těsto má být husté, aby se dalo stříkat sáčkem bez deformace. Přendáme ho do sáčku s ustřiženým rohem nebo do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

Na slabě vymazaný plech stříkáme rohlíčky přibližně 2 cm široké a 6 cm dlouhé.

Sušení v troubě

Rohlíčky sušíme ve velmi mírně vyhřáté troubě (cca 120–140 °C podle typu trouby) asi 10 minut, dokud jemně nezezlátnou. Nemají být upečené do tmava, jen lehce vysušené. Hned po vytažení z trouby je ještě horké opatrně sejmeme z plechu nožem.

Příprava pařížského krému

Vejce, cukr a kakao šleháme ve vodní lázni, dokud směs nezhoustne a není teplá, ale ne vařící. Necháme zcela vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme do pěny a po částech do něj přidáváme vychladlou kakaovou směs. Krém musí být hladký, jemný a dobře držet tvar při stříkání.

Plnění rohlíčků

Na každý rohlíček stříkáme krém pomocí zdobicího sáčku. Naplněné rohlíčky dáváme na tácek a vložíme na chvíli do mrazničky, aby krém zpevnil.

Čokoládová poleva

Čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni a dobře promícháme. Poleva má být tekutá, hladká a lesklá. Ztuhlé rohlíčky namáčíme do polevy ve svislé poloze dolů – přebytečná čokoláda z nich rychle steče zpět do misky a na povrchu ihned zatuhne.

Cukroví necháme uležet

Hotové rohlíčky ukládáme do krabice nebo na tácek a necháme je v chladu 2 dny rozležet, aby krásně zvláčněly.

Vánoční cukroví - další recepty