Pařížské rohlíčky: tradiční recept s krémem a čokoládovou polevou
Pařížské rohlíčky patří mezi vánoční cukroví, které si drží své pevné místo i v době, kdy se kuchyně plní moderními recepty. Jejich kouzlo spočívá ve spojení jemného ořechového těsta, nadýchaného pařížského krému a čokoládové polevy, která se po zatuhnutí krásně leskne a dodává cukroví typickou chuť. Přestože vypadají jako luxusní kousek cukrářského umění, jejich příprava je překvapivě přímočará, pokud zachováme správný postup a kvalitní suroviny.
Tento recept na pařížské rohlíčky vychází z tradiční domácí verze, která se předávala v rodinách desítky let. Moderně upravený postup zachovává všechny původní poměry i technologii, ale přináší větší srozumitelnost a jistotu, že se rohlíčky povedou i těm, kteří je připravují poprvé. Důraz je kladen na správné sušení těsta, pečlivou přípravu krému šlehaného ve vodní lázni a profesionálně vypadající dokončení pomocí čokoládové polevy.
Pařížské rohlíčky mají ještě jednu velkou výhodu – patří k cukroví, které se po pár dnech rozleží a získá ještě lepší chuť i strukturu. Pokud hledáte recept na vánoční dezert, který působí slavnostně, výborně chutná a zároveň má dlouhou tradici, jsou pařížské rohlíčky ideální volbou. V následujícím postupu najdete vše, co potřebujete k tomu, aby se vám podařily přesně tak, jak mají.
Suroviny
Těsto
- 3 vejce
- 300 g mletých ořechů
- 300 g moučkového cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- tuk na potření plechu
Pařížský krém
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 30 g kakaa
- 250 g změklého másla
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 100–120 g ztuženého tuku
Postup
Příprava ořechového těsta
V míse smícháme vejce, mleté ořechy, moučkový cukr a hladkou mouku. Těsto má být husté, aby se dalo stříkat sáčkem bez deformace. Přendáme ho do sáčku s ustřiženým rohem nebo do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
Na slabě vymazaný plech stříkáme rohlíčky přibližně 2 cm široké a 6 cm dlouhé.
Sušení v troubě
Rohlíčky sušíme ve velmi mírně vyhřáté troubě (cca 120–140 °C podle typu trouby) asi 10 minut, dokud jemně nezezlátnou. Nemají být upečené do tmava, jen lehce vysušené. Hned po vytažení z trouby je ještě horké opatrně sejmeme z plechu nožem.
Příprava pařížského krému
Vejce, cukr a kakao šleháme ve vodní lázni, dokud směs nezhoustne a není teplá, ale ne vařící. Necháme zcela vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme do pěny a po částech do něj přidáváme vychladlou kakaovou směs. Krém musí být hladký, jemný a dobře držet tvar při stříkání.
Plnění rohlíčků
Na každý rohlíček stříkáme krém pomocí zdobicího sáčku. Naplněné rohlíčky dáváme na tácek a vložíme na chvíli do mrazničky, aby krém zpevnil.
Čokoládová poleva
Čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni a dobře promícháme. Poleva má být tekutá, hladká a lesklá. Ztuhlé rohlíčky namáčíme do polevy ve svislé poloze dolů – přebytečná čokoláda z nich rychle steče zpět do misky a na povrchu ihned zatuhne.
Cukroví necháme uležet
Hotové rohlíčky ukládáme do krabice nebo na tácek a necháme je v chladu 2 dny rozležet, aby krásně zvláčněly.




























