Kapr po vodňansku

1.8.2025 / Václav Macák

Kapr patří mezi ryby, které neodmyslitelně patří k české kuchyni – a nejen o Vánocích. Recept na kapra po vodňansku představuje chutnou a přitom jednoduchou úpravu, která z rybího masa vykouzlí lahodný a voňavý pokrm vhodný pro běžný oběd i slavnostní příležitosti.

Kapr po vodňansku
Kapr je snadno dostupná domácí ryba.

Tento způsob přípravy pochází z jihočeského regionu, který je proslulý rybníky i rybářskou tradicí. Kombinace kapřího masa s dušenými žampiony, šunkou, rajčetem a paprikou vytváří harmonii chutí, která je jemná, ale přitom výrazná. Kapr se nejprve opeče dozlatova a poté krátce zapeče se zeleninou, což mu dodá křehkost a skvělou šťavnatost.

Pokrm je možné servírovat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Ozdobený plátkem citronu a posypaný petrželkou působí na talíři nejen chutně, ale i velmi elegantně.

Suroviny

  • 4 porce kapra po 150 g
  • 150 g čerstvých nebo sterilovaných žampionů
  • 150 g šunky nebo anglické slaniny
  • 1 větší rajče
  • 2 lžíce sterilované kapie
  • ½ cibule
  • 1 citron
  • sůl podle chuti
  • olej na opékání
  • nasekaná petrželová nať nebo pažitka na ozdobu

Postup

1. Porce kapra osolíme a z obou stran opečeme na oleji, nejlépe v pekáčku vhodném do trouby.

2. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, proužky papriky, na kousky nakrájené rajče a na nudličky nakrájenou šunku nebo slaninu.

3. Směs krátce zapečeme v troubě, dokud se chutě nepropojí.

4. Cibuli můžeme nakrájet nadrobno a podusit společně se zeleninou, nebo jí posypat hotový pokrm při servírování.

5. Na talíři můžeme podávat se zeleninou teplou i syrovou, podle chuti.

6. Každou porci ozdobíme plátkem citronu a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Ryby a plody moře - další recepty