Rybí špízy z úhoře se šalvějí
Úhoř je ryba, která má v české kuchyni dlouhou tradici, i když se dnes na stolech objevuje spíše vzácně. Jeho maso je tučnější, ale jemné a velmi šťavnaté, takže se skvěle hodí pro pečení. Jednou z neobvyklých, a přitom chutných úprav, jsou špízy z úhoře, kde se kousky masa střídají s pečivem. Výsledkem je pokrm, který spojuje šťavnatost ryby s jemně křupavým rohlíkem nasáklým šťávou.
Klíčem k chuti tohoto receptu je čerstvá šalvěj. Její výrazné aroma maso nejen provoní, ale také mu dodá lehce zemitý tón, který výborně kontrastuje s jemností úhoře. Špízy se skvěle hodí jako netradiční hlavní chod s lehkým salátem, nebo jako originální delikatesa na rodinné oslavy a posezení.
Suroviny
- ůhoř stažený z kůže
- čerstvé lístky šalvěje (případně sušená šalvěj, pokud nemáme čerstvou)
- sůl
- 2–3 rohlíky
- máslo a trochu oleje na potření


Postup
Příprava masa
Úhoře nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osolíme, posypeme nasekanou šalvějí a necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny, aby se chuť bylin do masa dostatečně vstřebala.
Špízy
Rohlíky nakrájíme na kolečka a střídavě s kousky úhoře je napichujeme na špejle nebo kovové jehly. Špízy položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Stejným způsobem je můžeme připravit i na grilu, kde získají jemně kouřovou chuť.
Dokončení
Před koncem pečení zkontrolujeme, aby pečivo nebylo vysušené. Špízy podle potřeby lehce potřeme změklým máslem.
Tip na servírování
Jako příloha se hodí i brambory – pečené ve slupce s trochou másla a šalvěje budou s úhořím špízem skvěle ladit.
