Kapří guláš se zeleninou

1.8.2025 / Jindříška

Kapr nepatří jen na vánoční stůl. Zkuste ho tentokrát v podobě voňavého guláše se zeleninou, který překvapí jemností i plnou chutí. Kombinace sladké papriky, rajčat a zakysané smetany vytváří krémový základ, do kterého se skvěle hodí šťavnaté kostky kapřího masa.

Guláš z kapra se zeleninou
Základní surovinou jsou kapří filety.

 

Suroviny

  • 200 g cibule
  • 750 g kapřích filetů
  • 300 g červených paprik
  • 100 g celeru
  • 300 g rajčat
  • 30 g másla
  • 250 ml vývaru
  • 125 g zakysané smetany
  • 2 lžíce mleté papriky
  • sůl, pepř, kayenský pepř podle chut

Postup

1. Cibuli nakrájíme na kostičky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.

2. Celer nakrájíme na kostičky a rajčata na osminky.

3. Veškerou zeleninu opékáme asi 5 minut na másle, poté přilijeme vývar, zakysanou smetanu a mletou papriku. Osolíme a přiklopíme.

4. Zeleninu necháme dusit asi 20 minut.

5. Kapra osolíme, opepříme, nakrájíme na kostky a přidáme k zelenině. Dusíme dalších 10 minut.

6. Podle chuti dosolíme a dochutíme kayenským pepřem.

Kapří guláš chutná skvěle s čerstvým pečivem nebo rýží. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte na začátku dušení trochu uzené papriky nebo česneku – dodají pokrmu hloubku a lehce maďarský tón.

Ryby a plody moře - další recepty