Kapr na modro
Kapr namodro patří mezi klasické rybí pokrmy, jejichž název všichni známe, ale málokdo si ho skutečně doma uvařil nebo někdy ochutnal. Přitom jde o jídlo jednoduché, zdravé a s překvapivě jemnou chutí. Potřebujeme však opravdu čerstvého kapra – ideálně živého lysce nebo čerstvou půlku ryby. Právě kvalita masa rozhoduje o výsledné chuti i typické modré barvě.
Tento pokrm má dlouhou tradici a dříve býval oblíbený zejména jako lehké postní jídlo. Dnes se k němu vracíme hlavně díky jeho jemné chuti a nízkému obsahu tuku. Hodí se i pro děti, rekonvalescenty nebo jako letní odlehčený oběd. Pokud kapra správně připravíme, výsledek je delikátní a srovnatelný s libovolnou mořskou rybou.
Suroviny
- půlka kapra lysce s neporušenou kůží
- asi 1 litr vody
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- několik kuliček celého pepře a nového koření
- 2 hřebíčky
- špetka tymiánu
- 1/4 l octa
- 1 vrchovatá lžíce soli
- zelená petrželka
Postup
Příprava ryby
Očištěného a omytého kapra nakrájíme na porce a položíme kůží nahoru na mělkou mísu. Zalijeme ho vroucím octem tak, aby se kůže začala okamžitě barvit do modra. Důležité je ryby se po zalití už téměř nedotýkat, aby se barva nesetřela. Necháme pár minut odležet.
Vaření
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Jakmile vývar vře, přilijeme ocet, kterým jsme kapra polévali, a poté do vývaru opatrně vložíme rybí porce – ideálně kůží navrch. Krátce přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme rybu v horké vodě asi 15 minut jen zvolna „dojít“. Nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu.
Podávání
Uvařeného kapra vyjmeme a přelijeme rozpuštěným máslem. Nejlépe chutná s vařenými brambory posypanými nasekanou petrželkou. V létě ho můžeme podávat i s lehkým zeleninovým salátem nebo vařenou zeleninou. Pro větší vydatnost můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.
Tento starý recept krásně ukazuje, že i jednoduché jídlo může být elegantní. Kapr namodro je návratem ke kořenům české kuchyně – k rybě, která má nejen tradici, ale i chuť, která obstojí i dnes.





























