Kapří hranolky

24.10.2025 / Václav Macák

Kapří hranolky patří k moderním receptům, které dokazují, že český kapr nemusí být jen tradičním vánočním pokrmem. Tahle varianta kombinuje jemné maso kapra s výraznou marinádou ze sójové omáčky, česneku a vína, která mu dodá lehce exotický tón, ale zachová přirozenou chuť ryby. Vznikne tak pokrm, který je jednoduchý na přípravu, chutná dětem i dospělým a zároveň přináší do domácí kuchyně něco zcela jiného, než na co jsme u kapra zvyklí.

Kapří hranolky
Kapří hranolky jsou delikatesa.

Kapří hranolky se výborně hodí jako lehký oběd, teplá večeře i originální chuťovka k vínu nebo pivu. Díky marinování je maso krásně křehké, šťavnaté a bez typické „rybniční“ chuti. Pokud máte doma kvalitní filet z českého kapra, je to recept, který vás přesvědčí, že tahle ryba má místo na stole po celý rok – nejen o Vánocích.

Suroviny

  • cca 600 g filetu z kapra, s kůží
  • olej na smažení

Na marinádu:

  • 2 stroužky česneku, utřené se solí
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce bílého vína (nebo suchého červeného pro výraznější chuť)
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

Na obalení:

  • ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička soli

Postup

1. Filet z kapra důkladně vykostíme a nakrájíme na proužky o šířce asi 2 cm.

2. V míse připravíme marinádu – smícháme česnek, sójovou omáčku, víno, papriku, zázvor, kmín a sůl. Do marinády vložíme proužky kapra, promícháme, přikryjeme a necháme odležet alespoň 2 hodiny v lednici (ideálně přes noc).

3. V hlubším talíři si připravíme obalovací směs z mouky, škrobu, papriky a soli.

4. Marinované kousky kapra osušíme papírovou utěrkou a obalíme v moučné směsi.

5. V pánvi nebo fritéze rozehřejeme olej na cca 180 °C a kapří hranolky smažíme dozlatova (3–4 minuty z každé strany).

6. Usmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a podáváme horké.

Kapří hranolky chutnají skvěle s křenovým dipem (zakysaná smetana, křen a citronová šťáva) nebo s bylinkovým jogurtem. Výborně se hodí kbramborové kaši.

Tip: Pokud nám nějakou náhodou kapří hranolky zbydou, můžeme je naložit jako pečenáče.

Ryby a plody moře - další recepty