Kapří hranolky
Kapří hranolky patří k moderním receptům, které dokazují, že český kapr nemusí být jen tradičním vánočním pokrmem. Tahle varianta kombinuje jemné maso kapra s výraznou marinádou ze sójové omáčky, česneku a vína, která mu dodá lehce exotický tón, ale zachová přirozenou chuť ryby. Vznikne tak pokrm, který je jednoduchý na přípravu, chutná dětem i dospělým a zároveň přináší do domácí kuchyně něco zcela jiného, než na co jsme u kapra zvyklí.
Kapří hranolky se výborně hodí jako lehký oběd, teplá večeře i originální chuťovka k vínu nebo pivu. Díky marinování je maso krásně křehké, šťavnaté a bez typické „rybniční“ chuti. Pokud máte doma kvalitní filet z českého kapra, je to recept, který vás přesvědčí, že tahle ryba má místo na stole po celý rok – nejen o Vánocích.
Suroviny
- cca 600 g filetu z kapra, s kůží
- olej na smažení
Na marinádu:
- 2 stroužky česneku, utřené se solí
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce bílého vína (nebo suchého červeného pro výraznější chuť)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě mletého pepře
Na obalení:
- ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička soli
Postup
1. Filet z kapra důkladně vykostíme a nakrájíme na proužky o šířce asi 2 cm.
2. V míse připravíme marinádu – smícháme česnek, sójovou omáčku, víno, papriku, zázvor, kmín a sůl. Do marinády vložíme proužky kapra, promícháme, přikryjeme a necháme odležet alespoň 2 hodiny v lednici (ideálně přes noc).
3. V hlubším talíři si připravíme obalovací směs z mouky, škrobu, papriky a soli.
4. Marinované kousky kapra osušíme papírovou utěrkou a obalíme v moučné směsi.
5. V pánvi nebo fritéze rozehřejeme olej na cca 180 °C a kapří hranolky smažíme dozlatova (3–4 minuty z každé strany).
6. Usmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a podáváme horké.
Kapří hranolky chutnají skvěle s křenovým dipem (zakysaná smetana, křen a citronová šťáva) nebo s bylinkovým jogurtem. Výborně se hodí kbramborové kaši.
Tip: Pokud nám nějakou náhodou kapří hranolky zbydou, můžeme je naložit jako pečenáče.

























