Francouzský hruškový džem s čokoládou
Jemně nasládlý, ovocný džem z hrušek doplněný o kousky kvalitní hořké čokolády zní možná netradičně, ale právě tahle kombinace okouzlila Francii — a velmi rychle si najde místo i ve vaší spíži. Džem je jemně vanilkový, s křehkou texturou a překvapivými čokoládovými tóny.
Tenhle recept vychází z domácího hruškového džemu bez pektinu, s čistě přírodními ingrediencemi a jednoduchou přípravou. V tomto případě se však do sklenic přidává navíc nastrouhaná kvalitní čokoláda, která se v horkém džemu jen částečně rozpustí a vytvoří tak efektní čokoládové střípky. Výsledný džem je nejen chuťově neobvyklý, ale i krásně vypadá.
Suroviny
- 900 g hrušek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na větší kostky)
- šťáva z 1 většího citronu
- 600 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 180 ml vody (¾ hrnku)
- 200–220 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa), nahrubo nastrouhané
Postup
Příprava ovoce
Hrušky vložíme do větší mísy, zakapeme citronovou šťávou a promícháme. Posypeme cukrem a přilijeme vodu.
Přidání vanilky
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a nožem vyškrábneme semínka. Přidáme je i celý lusk do mísy k ovoci. Přikryjeme a necháme přes noc odpočívat při pokojové teplotě.
Vaření džemu
Druhý den směs přesuneme do širšího hrnce. Na mírném plameni zahříváme a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Vaříme prudce asi 10–15 minut, dokud džem nedosáhne bodu želírování. V případě potřeby sbíráme pěnu.
Jak poznat, že je hotovo? Kápneme trochu džemu na studený talířek – pokud ztuhne a při naklonění neteče, máme požadovanou konzistenci. Pokud je stále řídký, vaříme další 2-3 minuty a test opakujeme.
Plnění do sklenic
Ještě horký džem začneme plnit do sklenic po vrstvách – vždy část džemu, následně posypeme trochou nastrouhané čokolády. Tento postup opakujeme, dokud není sklenice plná.
Čokoláda se při kontaktu s horkým džemem částečně rozpustí, ale ne zcela – cílem je, aby se v džemu utvořily tmavé čokoládové tečky, které se nerozmíchají do celkového objemu. Výsledná barva džemu tak zůstane světlejší a čokoláda v něm bude pouze jemně rozptýlená.
Sklenice ihned uzavřeme a otočíme víčkem dolů, nebo sterilizujeme dle zvyklostí
Přidání skořice do čokolády
Pro ještě zajímavější chuť můžeme do čokolády přimíchat i špetku skořice, chilli nebo drcených kakaových bobů.