Hruškový džem s vanilkou
Vůně hrušek a vanilky je kombinace, která dokáže proměnit obyčejné ráno v malý svátek. Jemný, světle zlatý džem se zrníčky pravé vanilky není jen lahodnou pomazánkou na chleba nebo palačinky – je to malý kousek podzimu uzavřený ve sklenici. Tento džem si navíc připravíme úplně bez chemie a bez přidaného pektinu – pouze z poctivých základních surovin, které najdeme doma nebo na zahradě.
Použití vanilkového lusku propůjčí džemu nejen krásnou vůni, ale i autentickou chuť. Díky šetrné maceraci přes noc se z hrušek uvolní maximum šťávy a chuti, takže výsledný džem je intenzivní, harmonický a přirozeně zahuštěný bez potřeby umělých ztužovadel. Hodí se nejen na snídani, ale také jako milý jedlý dárek – v pěkné skleničce a s vlastnoručně psanou etiketou potěší každého milovníka poctivých chutí.
Suroviny
- 900 g hrušek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na větší kostky)
- šťáva z 1 většího citronu
- 600 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 180 ml vody (¾ hrnku)
Postup
Příprava ovoce
Hrušky vložte do větší mísy, zakapejte citronovou šťávou a promíchejte. Posypte cukrem a přilijte vodu.
Přidání vanilky
Vanilkový lusk podélně rozkrojte a nožem vyškrábněte semínka. Přidejte je i celý lusk do mísy k ovoci. Přikryjte a nechte přes noc odpočívat při pokojové teplotě.
Vaření džemu
Druhý den směs přesuňte do širšího hrnce. Na mírném plameni zahřívejte a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Vařte prudce asi 10–15 minut, dokud džem nedosáhne bodu želírování. V případě potřeby sbíráme pěnu.
Jak poznat, že je hotovo? Kápneme trochu džemu na studený talířek – pokud ztuhne a při naklonění neteče, máme požadovanou konzistenci. Pokud je stále řídký, vaříme další 2-3 minuty a test opakujeme..
Zavařování
Vyjměte vanilkový lusk. Horký džem plňte do čistých a sterilovaných sklenic, ihned pevně uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru na 5 minut. Dobře uzavřené sklenice skladujte na tmavém a chladném místě. Po otevření uchovávejte v lednici.