Třešňový džem bez želírovacího cukru
Třešňový džem patří mezi nejvoňavější a nejbarevnější pochoutky, které si můžeme během léta připravit do zásoby. Sladké, šťavnaté třešně dodají džemu sytě červenou barvu, jemnou ovocnou chuť a lehkou kyselost, která ho skvěle vyváží.
Ať už použijeme tmavé třešně nebo světlejší dezertní typy, výsledek bude vždy lahodný. Tmavé třešně vytvoří sytý, intenzivní džem, světlejší pak lehčí variantu s růžovým nádechem. Výhodou domácí přípravy je možnost regulovat množství cukru, zachovat kousky ovoce a vytvořit si džem přesně podle vlastní chuti.
Tento recept se skvěle hodí i pro začátečníky – jeho příprava je jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Díky využití pecek zavázaných v plátně získáme maximum chuti bez nepříjemného kousání do pecek. Výsledný džem je hustý, voňavý a ideální na čerstvý chléb s máslem, do buchet nebo jako handmade dárek.
Suroviny
- 1,2 kg třešní (cca 2 litry)
- 400–450 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vody
Postup
Vypeckujeme třešně
Třešně omyjeme. Poté je odpeckujeme nad miskou, aby se zachytila vytékající šťáva. Pecky vložíme do kousku gázy nebo čistého plátna a zavážeme provázkem do pevného sáčku. Sáček s peckami pomůže džemu zhoustnout – obsahují přirozený pektin.
Povaříme ovoce
Třešně i se šťávou z odpeckování a se sáčkem s peckami vložíme do většího hrnce, přidáme 2 lžíce vody a pomalu zahříváme. Dusíme na mírném plameni, dokud ovoce nezměkne – trvá to přibližně 10 minut.
Přidáme cukr a citron
Cukr nahřejeme v troubě na 100 °C přibližně 10 minut – díky tomu se rychleji rozpustí a šetříme čas vaření i chuť ovoce. Zahřátý cukr přisypeme k třešním a přilijeme citronovou šťávu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté zvýšíme teplotu a vaříme prudce 5–10 minut, dokud směs nezačne houstnout. V případě potřeby sbíráme pěnu.
Jak poznat, že je hotovo? Kápneme trochu džemu na studený talířek – pokud ztuhne a při naklonění neteče, máme požadovanou konzistenci. Pokud je stále řídký, vaříme další 2-3 minuty a test opakujeme..
Dokončení a plnění do sklenic
Vyjmeme sáček s peckami a necháme džem 5 minut odstát. Promícháme, aby se třešně rovnoměrně rozptýlily. Ještě horký džem plníme do sterilizovaných sklenic, uzavíráme a necháme zchladnout dnem vzhůru
Tip na vylepšení: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte trochu vanilkového lusku nebo kapku třešňovice.