Jablečno-rybízový džem
Zahrada plná jablek, pár hrstí černého rybízu z keře nebo mrazáku – a výsledek? Džem, který překvapí svou svěží, výraznou chutí a jemně nakyslým tónem. Jablečno-rybízový džem je skvělým způsobem, jak zužitkovat sezonní přebytky ovoce bez složité přípravy a bez citrusů. Právě černý rybíz totiž dodává potřebnou kyselinku, která džemu dodá šmrnc i bez citronové šťávy.
Tento recept je ideální, pokud máte k dispozici i spadaná jablka – není potřeba loupat, krájet na drobno ani odstraňovat jádřince. O všechno se postará mlýnek na ovoce nebo síto, které zpracuje pyré s přirozenou strukturou. Výsledný džem je hustý, aromatický a perfektně se hodí nejen na chleba s máslem, ale i jako náplň do koláčů nebo cukroví. A protože jde o recept bez citrusových plodů, je skvělou alternativou pro citlivější strávníky nebo ty, kdo mají rádi tradiční chuťové kombinace.
Suroviny
- 850 ml černého rybízu (odpovídá cca 500–550 g podle odrůdy a zralosti)
- 450 g jablek, nakrájených na větší kusy
- 3 polévkové lžíce vody
- krystalový cukr – množství se odměří podle hotového pyré, přidává se ve stejném objemu jako pyré
Postup
Černý rybíz otrháme ze stopek. Nejrychleji to jde tak, že stonky přejedeme vidličkou proti směru růstu.
Černý rybíz a jablka vložíme do hrnce, přilijeme 3 lžíce vody a na mírném plameni pomalu dusíme, dokud ovoce nezměkne, jablka se nerozpadnou a nevznikne šťavnatá směs. Poté stáhneme z ohně a necháme mírně zchladnout.
Cukr nahřejeme v troubě na 100 °C přibližně 10 minut – díky tomu se rychleji rozpustí a šetříme čas vaření i chuť ovoce.
Směs propasírujeme přes jemné síto nebo mlýnek na ovoce. Změříme objem vzniklého pyré a přidáme stejné množství nahřátého cukru (např. 1 hrnek pyré = 1 hrnek cukru). Směs přelijeme zpět do čistého hrnce a zahříváme na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zvýšíme teplotu a prudce vaříme, dokud džem nedosáhne bodu tuhnutí.
Jak poznat, že je hotovo? Kápneme trochu džemu na studený talířek – pokud ztuhne a při naklonění neteče, máme požadovanou konzistenci. Pokud je stále řídký, vaříme další 2–3 minuty a test opakujeme.
Hotový džem nalijeme do horkých sterilizovaných sklenic a ihned pevně uzavřeme.