Italská cibulová marmeláda

1.8.2025 / redakce

Cibule v marmeládě? Možná to zní neobvykle, ale právě italská cibulová marmeláda je jedním z těch receptů, které jednou ochutnáte – a už se bez nich neobejdete. Sladkost cukru se v ní propojuje s jemnou štiplavostí červené cibule, kterou zjemňuje bílé víno a kapka koňaku. Výsledkem je temně rudý, sametově hustý džem s bohatou chutí, který se skvěle hodí k vyzrálým sýrům, pečenému masu, paštikám nebo domácím burgerům.

Tento recept vychází z tradiční italské kuchyně, kde se cibulová marmeláda často podává jako součást antipasti. Dlouhé macerování cibule v cukru a víně zjemní její strukturu a vytáhne přirozenou sladkost. Pomalejší vaření pak vše spojí do kompaktní konzistence bez potřeby želírovacích přípravků. Výsledkem je džem s přirozeným aroma, které se s časem ještě prohlubuje – nejlépe chutná po několika týdnech od naložení.

Ať už hledáte netradiční jedlý dárek, doplněk na sýrové prkénko nebo něco, čím povznesete grilovaný hermelín, tato cibulová marmeláda bude trefou do černého. A navíc? Její příprava je překvapivě jednoduchá.

Suroviny

  • 1 kg červené cibule (nejlepší je italská odrůda di Tropea)
  • 200 g bílého cukru
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 ml bílého vína
  • 30 ml koňaku (cognac)
  • 1 bobkový list

Postup

Oloupejte a nakrájejte cibule na tenké plátky.

V míse smíchejte cibuli s cukry, vínem, koňakem a bobkovým listem. Zakryjte fólií a nechte macerovat alespoň 6 hodin (nejlépe 12) .

Odstraňte bobkový list, přesuňte směs do hrnce a pomalu vařte na mírném plameni cca 25–30 minut – správnou konzistenci poznáte podle „kapky“, která zůstane kompaktní na talířku .

Hotovou marmeládu plňte horkou do sterilizovaných sklenic, nechte ~1 cm vzduchu pod víkem, otočte dnem vzhůru – vznikne vakuum .

Skladujte na chladném, tmavém místě – nejlepší po 1 měsíci a spotřebujte do 3 měsíců, po otevření do 3–4 dnů v lednici .

cibulová marmeláda podle italského receptu
Výsledkem jsou tři skleničky úžasné cibulové marmelády

 

Marmelády, džemy a chutney - další recepty