Jahodovo-rebarborový džem

23.7.2025 / redakce

Jahody a rebarbora tvoří skvělé duo – zatímco jahody dodávají sladkost a vůni, rebarbora přináší příjemnou kyselost, která džem osvěží a vyváží. Tato kombinace je ideální na pečivo, palačinky i do jogurtu. Domácí výroba navíc umožní přesně upravit sladkost podle chuti.

K přípravě džemu je ideální použít čerstvé, plně vyzrálé jahody s výraznou chutí. Nejlahodnější bývají z farem nebo ze samosběru – sklízí se až v plné zralosti, takže si zachovají bohaté aroma, i když nejsou tak trvanlivé jako obchodní odrůdy. Rebarboru můžeme sklízet na zahradě nebo koupit na trzích, kde bývá k dostání od jara do počátku léta. Ideální jsou pevné řapíky syté barvy.

Hotový džem skladujeme v čistých a pečlivě uzavřených sklenicích na tmavém a chladném místě, ideálně ve spíži nebo ve sklepě. Správně připravený džem vydrží až rok. Po otevření uchováváme sklenici v lednici a spotřebujeme ji do 2–3 týdnů.

Využití v kuchyni

Tento džem chutná skvěle na čerstvém pečivu, toustech, croissantu, v palačinkách, jako náplň do lineckého cukroví nebo jako ovocná složka do bílého jogurtu či tvarohu. Díky své osvěžující chuti je ideální i do letních dezertů.

Suroviny

  • 500 g očištěných jahod
  • 500 g očištěné rebarbory
  • 500 g želírovacího cukru 2 : 1
    (lze nahradit 1 kg cukru 1 : 1 nebo 300 g cukru 3 : 1 – dle požadované sladkosti)
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup

Jahody jemně omyjeme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na malé kostičky.

Rebarboře odkrojíme konce. Pokud má vláknitou slupku, stáhneme ji a řapíky nakrájíme na tenké plátky.

Obojí ovoce vložíme do velkého hrnce, zasypeme želírovacím cukrem a důkladně promícháme. Zakryjeme a necháme stát přibližně 2 hodiny, aby pustilo šťávu. Během této doby několikrát promícháme.

Přidáme citronovou šťávu, promícháme a vše přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme bez pokličky 4 minuty, dokud směs jemně neprobublává.

Provedeme želírovací zkoušku: malou lžičku džemu kápneme na vychlazený talířek – pokud během minuty ztuhne, je hotovo.

Povrch džemu odšumíme (sebereme pěnu) a horký džem ihned plníme do čistých sklenic. Pevně uzavřeme a postavíme dnem vzhůru na 5 minut.

Marmelády, džemy a chutney - další recepty