Jahodový džem bez chemie

23.7.2025 / redakce

Jahodový džem patří k těm nejoblíbenějším, ale jeho příprava může být trochu záludná – jahody totiž obsahují málo pektinu, a tak se často vaří déle, než je potřeba. Výsledkem pak bývá mdlá chuť místo svěžího letního aroma. V tomto receptu jsme dobu vaření zkrátili: jahody nejprve nakrájíme na menší kousky, rozmačkáme je a tím jim pomůžeme tomu, aby rychleji pustily šťávu a začaly želírovat.

Přidané nastrouhané jablko dodá směsi přírodní pektin a zároveň osvěžující chuť. Citronová šťáva krásně vyrovná sladkost cukru a navíc podpoří správné ztuhnutí džemu. A rada na závěr – použijte raději kupovanou citronovou šťávu než čerstvě vymačkanou, je stabilnější a spolehlivěji funguje.

Suroviny

  • 1,4 kg jahod, zbavených stopek a nakrájených na půlcentimetrové kousky
  • 600 g krupicového cukru 
  • 1 velké oloupaného a nastrouhané jablko 
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

Příprava: Dejte 2 malé talířky do mrazáku – později na nich otestujete tuhost džemu. Připravte velký hrnec s roštem na zavařování, vložte do něj čtyři čisté sklenice a zalijte je tak, aby byly ponořené alespoň 2–3 cm pod vodou. Přiveďte téměř k varu, pak stáhněte plamen a udržujte horké.

Vaření džemu: V hlubokém silnostěnném hrnci rozmačkejte jahody, aby se většina plodů rozpadla. Přidejte cukr, nastrouhané jablko a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte k prudkému varu. Směs bude zpočátku hodně pěnit – vydržte, pěna se postupně ztratí.

Zahuštění džemu: Pokračujte ve varu a častém míchání 20–25 minut, dokud směs nezhoustne a nedosáhne teploty 103–105 °C (použijte kuchyňský teploměr). Pokud ani po 25 minutách teplota nedosáhne této hodnoty, přesto sundejte z plotny a vyzkoušejte konzistenci.

Zkouška konzistence: Dejte lžičku horkého džemu na jeden z talířků z mrazáku, vraťte ho na 2 minuty zpět do mrazáku a pak prstem udělejte cestičku skrz džem. Pokud se cestička zůstane a džem se neslije dohromady, je hotovo. Pokud je směs ještě řídká, vraťte hrnec na sporák a vařte další 2-3 minuty. Pěnu z povrchu můžete lehce odebrat lžící.

Plnění do sklenic: Připravte si utěrku na pracovní plochu. Pomocí kleští vyjměte sklenice z horké vody, postavte je dnem vzhůru a nechte asi minutu oschnout. Poté je obraťte zpět a pomocí trychtýře a naběračky naplňte džem až asi 0,5 cm pod okraj. Špejlí projděte podél stěn sklenice, abyste odstranili vzduchové bubliny.

Skladování

Pro krátkodobé uchování: Nechte džem zcela vychladnout při pokojové teplotě, zavíčkujte a uložte do lednice na 12–24 hodin, aby dobře ztuhl. V lednici vydrží až 2 měsíce.

Pro dlouhodobé uchování: Zatímco jsou sklenice ještě horké, otřete okraje, přiklopte víčky a jemně utáhněte. Vraťte je zpět do hrnce s horkou vodou (voda by měla dosahovat těsně pod víčka) a zavařujte 20 minut.

Marmelády, džemy a chutney - další recepty